RVO: Gecombineerde Opgave alleen nog digitaal
RVO verwacht dat door deze maatregel de kwaliteit van de ingediende gegevens verbetert. „Wanneer gegevens digitaal worden ingevuld, kunnen we inconsistenties uitsluiten. Daarnaast zijn we in staat om digitaal meer services te bieden, zoals ondersteuning bij het invullen”, aldus een woordvoerder van de uitvoeringsorganisatie.
Vorig jaar werd nog 7 procent van de GO door middel van papier ingediend. De helft daarvan bevatte bij de eerste intake fouten en moest voor verbetering worden teruggestuurd. RVO hoopt dat door de digitalisering het aantal fouten aanzienlijk vermindert.
Hulp bij invullen
RVO heeft de 255 boeren met wie de organisatie nog nooit op enigerlei wijze digitaal contact heeft gehad een brief gestuurd om de digitalisering van de GO aan te kondigen. Deze groep is gevraagd om zich voor 15 maart bij RVO te melden.
Zij kunnen op de RVO-locaties in Assen, Utrecht of Roermond de komende drie jaar aanspraak maken op hulp bij het invullen van de GO, die tussen 1 april en 15 mei door alle boeren moet worden ingediend.
Ook de 2.000 boeren die de afgelopen vijf jaar nooit een GO digitaal hebben aanlevert krijgen hulp aangeboden, zo verzekert RVO. „We zijn nog in overleg met bibliotheken om te kijken of boeren gebruik kunnen maken van hun faciliteiten, zoals een computer met internetverbinding”, aldus de woordvoerder.
Vernieuwd
Om het invullen van de Gecombineerde Opgave te vergemakkelijken en de kans op fouten te verkleinen heeft de RVO voor dit jaar een aantal wijzigingen in MijnPercelen doorgevoerd. Zo krijgt de gebruiker bij elke handeling voor het wijzigen van percelen een instructie.
Daarnaast hebben de hulpknoppen een praktischer indeling gekregen, zijn de vermeldingen duidelijker geformuleerd, bijvoorbeeld bij overschrijding van perceelsgrenzen, en is er een samenvatting van de wijzigingen toegevoegd. De gebruiker kan tevens door middel van een paar muisklikken het gewas aanpassen.
Ook bij overlap, bijvoorbeeld wanneer een akkerbouwer een perceel indient waarop nog een claim van een collega ligt, krijgt deze laatste automatisch via e-mail van de RVO een melding. RVO benadrukt dat boeren niet te wachten tot de periode van 1 april tot 15 mei voor doorgeven van veranderingen aan percelen. Het digitaal aanbrengen van wijzigingen in MijnPercelen kan het hele jaar.
Vooringevuld
Om de overgang naar de digitalisering te vergemakkelijken heeft RVO een introductiefilm aan de openingspagina van de GO toegevoegd. Eenmaal in het systeem zijn een aantal gegevens in de GO al vooringevuld. Zo zijn voor veehouders het staltype en het jaar van ingebruikname al ingevuld.
De veehouder dient nog wel aan te geven hoeveel dieren gemiddeld aanwezig waren op het bedrijf. Op dit moment is het volgens RVO nog niet mogelijk om deze gegevens te koppelen aan het I&R-systeem.
Welke steun
In het opgavesysteem kunnen boeren aangeven voor welke steun zijn in aanmerking willen komen. Nieuw dit jaar is dat de optie ‘vezelhennep-pakket’ in het Ecologisch Aandachtgebied als onderdeel van de vergroening is meegenomen.
Ook geeft het systeem automatisch het percentage grasland aan in verband met derogatie. Dit krijgen boeren ook het verzoek om de gegevens over verbrede landbouw en beregening, indien van toepassing, te actualiseren.
Ongeveer 4 uur
RVO schat dat de gemiddelde opgave ongeveer 4 uur in beslag neemt. Gedurende deze tijd is het niet noodzakelijk om constant een internetverbinding te hebben. Mocht de internetverbinding verbroken worden, gaan alleen de gegevens verloren op de pagina die indiener aan het bewerken is. Boeren kunnen dus ook op ieder moment stoppen met de Gecombineerde Opgave.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen, Ingrid Zieverink