Video: Boerenvakbonden roepen boeren op: 'Stuur Kamerleden e-mail om tegen CETA te stemmen'
Op de site staan per partij, verschillende teksten die de CETA-coalitie heeft opgesteld op basis van hun uitlatingen, stemmingen en/of verkiezingsprogramma's. Het is mogelijk om hier zelf nog tekst aan toe te voegen of de tekst te wijzigen, een email aan een andere partij te sturen dan CU, SGP of CDA of meerdere emails aan meerdere partijen te sturen. Omdat ChristenUnie en SGP nog twijfelen en belangrijk zijn in de stemming hoopt de coalitie dat zij vooral benaderd worden.
„Deze maand heeft Nederland de kans om het CETA-verdrag te stoppen. Als we dat niet doen, komen Nederlandse boeren verder onder druk te staan door oneerlijke concurrentie en wordt het nog moeilijker om een eerlijke prijs voor een zo milieu- en diervriendelijk mogelijk product te krijgen”, zegt coördinator van de actie Boeren Stoppen CETA, Guus Geurts.
„De Tweede Kamer debatteert op 13 februari over het ratificeren van het CETA-verdrag en waarschijnlijk wordt er op 16 februari definitief over gestemd. Als de meerderheid in de Kamer tegenstemt, stoppen we het hele verdrag. En dat is mogelijk, want er is nog geen meerderheid voor. Als we de twijfelaars, zoals ChristenUnie en SGP overtuigen, is het gedaan met CETA”, zegt Geurts.
Bezwaren op een rij
CETA is volgens de coalitie (waar behalve boerenvakbonden zoals NMV, NVP, NAV en POV, ook milieuorganisaties in zijn vertegenwoordigd), een bedreiging voor een milieu- en diervriendelijke landbouw en veehouderij. Geurts somt de bezwaren op:
- We willen geen oneerlijke concurrentie met Canadese boeren, die goedkoper kunnen produceren door zwakkere regels voor dierenwelzijn, milieu, pesticiden en arbeidsomstandigheden.
- We willen door CETA te stoppen voorkomen dat nog schadelijkere verdragen zoals EU-Mercosur en TTIP 2.0 worden afgesloten.
- We willen meer waardering voor Nederlands voedsel, en geen onnodig gesleep met voedsel over de wereld. CETA gaat lijnrecht in tegen de kringloopvisie van de regering.
- We willen duurzame landbouw voor een eerlijke prijs. CETA leidt tot schaalvergroting, lagere prijzen en meer vervuiling van bodem, lucht, water en klimaat.
- We willen dat boeren sterker staan tegenover multinationale agrobedrijven en supermarkten. CETA bevoordeelt juist de multinationals, die via investeringsbescherming veel meer macht dan het MKB en boeren krijgen.
Boeren in de steek gelaten
De regering zegt Nederlandse boeren te willen steunen en wil dat boeren een ‘eerlijke prijs’ krijgen voor een duurzaam product. „Maar als de Tweede Kamer voor CETA en andere handelsverdragen stemt, dan laten zij de boeren in de steek. Dan dwingt Nederland, Europese boeren om te concurreren met boeren over de hele wereld met veel lagere standaarden en dus veel lagere kosten”, aldus Geurts.
„Enerzijds is er een toenemende, kostprijs verhogende druk op de Nederlandse boer om nog milieu- en klimaat vriendelijker te produceren en om te werken aan kringlooplandbouw. Anderzijds laat de regering met het afsluiten van deze verdragen producten binnen die hier niet aan hoeven voldoen.”
Minder strenge regels
In Canada zijn bedrijven veel groter en is het land goedkoper. Ook is het gebruik van groeihormonen heel normaal en worden in de EU verboden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Tevens zijn er minder strenge regels voor dierenwelzijn en Identificatie & Registratie binnen de voedselketen. „Terwijl de nood hoog is om onze landbouw te verduurzamen en boeren een eerlijke prijs te betalen, opent CETA onze grenzen voor vlees en akkerbouwproducten met veel lagere standaarden uit Canada. Daarnaast krrijgen Canadese melkveehouders te maken met concurrentie door Europese kaas, terwijl zij een goed werkend systeem van aanbodbeheersing hanteren, dat leidt tot eerlijke prijzen”, stelt Geurts.
Nieuwe verdragen
Als nu wordt ingestemd met CETA is volgens hem de kans ook groot dat er nieuwe handelsverdragen komen met de VS (TTIP 2.0), Brazilië (EU-Mercosur) en andere landen die genoemde oneerlijke concurrentie dramatisch vergroten. „De gewenste kringlooplandbouw met lagere uitstoot van stikstof en broeikasgassen zal op deze manier nooit van de grond komen, integendeel het wereldwijde gesleep met voedsel wordt alleen maar verder aangejaagd. En over eerlijke kostendekkende opbrengstprijzen hoeven we het helemaal niet meer te hebben, dat wordt met deze handelsverdragen onmogelijk.”
Wilt u Kamerleden ook een e-mail sturen? Klik dan hier
Lees ook het betoog: 'Wij consumeren wat wij niet mogen produceren'
Bekijk hieronder een reportage over de bezwaren tegen CETA