NVV: 'Niet nog meer regeldruk voor Brabantse varkenshouder'
Brabant wil dat alle veehouderijen in de provincie vóór 2020 minimaal één keer bezoek van een controleur krijgen om te kijken of de luchtwassers goed werken, stoppende boeren ook echt stoppen en of de boer eventuele bedrijfsuitbreiding ook echt verdiend heeft.
Als er zaken niet kloppen, komen de controleurs vaker terug. Om de extra controles te betalen, stelt de provincie tot en met 2019 in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar.
Kwaliteitssystemen
„Varkenshouders in Nederland nemen al deel aan de door de overheid erkende kwaliteitssystemen, zoals IKB. Daarbinnen vindt controle en handhaving plaats. Op die manier kan de consument erop vertrouwen dat hun vlees veilig en duurzaam is geproduceerd”, zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.
NVV is van mening dat varkenshouders, die deelnemen aan een door de overheid erkend kwaliteitssysteem, moeten worden gevrijwaard van nog meer controles, zoals in Brabant.
300 miljoen
Nederlandse varkenshouders hebben nu al een grote kostenpost aan extra regels en wetten, bovenop Europese wetgeving.
Varkenshouders betalen daardoor bijna 20 cent per kilogram aan meerkosten vanwege extra nationale dierenwelzijns- en milieuregelgeving. Dit betekent een jaarlijks bedrag van maar liefst 300 miljoen euro dat varkenshouders moeten ophoesten voor nationale beleidsmaatregelen op het gebied van dierwelzijn en milieu.
„Dat is een kostenpost van gemiddeld 60.000 euro per varkenshouder, per jaar. Nederlandse varkenshouders hebben daarmee de hoogste kosten van heel Europa”, illustreert Jansen de forse financiële regeldruk waarmee varkenshouders te maken hebben.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: NVV
Beeld: Ellen Meinen