Thema-avond Fokkerij bij FarmFocus in Dalfsen
Thema-avond Pig Business: Lastige dilemma's in varkenshouderij om biggensterfte te verlagen
Welke dilemma’s zijn er voor de varkenshouderij? „De productiviteit van de zeugen neemt de laatste jaren voortdurend toe. Gezien de internationale concurrentie waar de fokkerijorganisaties in zitten, zal en kan dit waarschijnlijk niet veranderen. Meer biggen per worp geeft doorgaans een wat hogere sterfte, onder andere vanwege meer lichtere biggen. Dit heeft aandacht in de sector, maar er is geen echte vooruitgang zichtbaar”, zegt De Greef, die werkzaam is op de afdeling Fokkerij en Genetica bij Wageningen Livestock Research
Druk van buitenaf
Intussen krijgen varkenshouders (maatschappelijke) druk van buiten om de biggensterfte te verlagen. Minister Schouten heeft de sterfte van jonge dieren zelfs als een van haar beleidsspitsen gekozen. „Via de fokkerij is het mogelijk om die levensvatbaarheid te verbeteren. Dit gebeurt ook. Maar dat kost vooruitgang in andere kenmerken en geeft geen garantie dat de biggensterfte in de praktijk ook daadwerkelijk daalt, of niet verslechtert. De grotere tomen met verbeterde aanleg voor vitaliteit vereisen namelijk ook een beter management”, constateert de WUR-onderzoeker.
Oplossingen
De Greef wil tijdens de thema-avond graag met varkenshouders in discussie over deze dilemma’s. „Kijken of we met elkaar oplossingen kunnen vinden, of een weg vinden naar oplossingen.”
Een van de vragen die onder meer aan bod zulllen komen tijdens deze avond is: durven we vooruitgang in toomgrootte te laten liggen? Met andere woorden: wat minder biggen per zeug per jaar spenen om dit maatschappelijke probleem te helpen oplossen? Werkt deze oplossing echt? Of zijn er andere routes om de zorgen van de overheid en de NGO’s, zoals Dierenbescherming, Wakker Dier en Varkens in Nood, te verminderen?
Diermanagement
Ook wil Karel de Greef van varkenshouders horen of de sector het diermanagement zoveel kan verbeteren dat de varkenshouderij inderdaad in een paar jaar van 12 naar 10 procent sterfte gaat. „Wat hebben we daarvoor nodig? Weten we genoeg van de merken, lijnen, fokgeltjes en sperma om als ondernemer de juiste keuzes te maken qua inzet van genetisch materiaal op ons eigen bedrijf?”
Hij zal tijdens zijn presentatie eerst de situatie van buitenaf toelichten. Dus: hoe kijken maatschappij en overheid aan tegen bigvitaliteit en biggensterfte? „En ik wil ingaan op hoe het probleem is ontstaan en hoe lastig het is om er uit te komen.”
Wilt u deze thema-avond bijwonen? Meldt u zich dan hier aan