Honderden kuubs varkensmest stromen uit mestsilo Didam
Volgens Spijkerman lopen er beekjes en slootjes in de buurt van het bedrijf en is de mest in het oppervlaktewater terechtgekomen. „Op dit moment is het waterschap bezig met indammen om te voorkomen dat de mest zich verder verspreidt”, vertelt de woordvoerder. Brandweer, waterschap Rijn en IJssel en gemeente maken een plan van aanpak voor het opruimen van de mest. De mest ligt niet alleen op het erf van het boerenbedrijf aan de Korenweg maar is ook op de openbare weg terechtgekomen. Rondom het bedrijf zijn een aantal wegen – volgens Spijkerman vooral landweggetjes – afgesloten om te voorkomen dat mensen door de mest rijden.
VGNO liet omstreeks 9.00 uur via Twitter weten dat verdere verspreiding van de mest via water en land is voorkomen. De omgevingsdienst en het waterschap blijven ter plaatse voor het afhandelen en opruimen. Rijn en IJssel heeft een bermsloot over een afstand van 100 meter afgedamd om verdere verspreiding van de mest te voorkomen. Volgens het waterschap is de mest niet richting andere watergangen gestroomd. Mesttanks staan opgesteld om te helpen.
Oorzaak
Waardoor de mest uit de silo kon wegstromen is volgens Spijkerman nog niet bekend. „Het vermoeden is wel dat het te maken heeft met de storm Ciara.” Volgens de varkenshouder is dit inderdaad een mogelijkheid. Het bedrijf is volgens hem goed verzekerd.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Ruth van Schriek
Na van alles gedaan en gezien te hebben, teruggekeerd naar de Achterhoek. En bijna terug naar de boerderij waar ze opgroeide. Na jaren als eindredacteur voor de kranten en magazines van Agrio gewerkt te hebben, trok ze zelf de laarzen aan. Met camera, pen en papier op weg naar boeren, om met veel belangstelling hun altijd interessante verhaal te horen. En dit bij thuiskomst op te schrijven.
Beeld: Ruth van Schriek