Biogasinstallatie Varsseveld mag toch weer doorgaan
Eind 2014 vernietigde de rechtbank Gelderland nog de door de provincie afgegeven vergunning. De rechters vonden dat in de plannen niet uitgegaan werd van de best mogelijke technieken om de risico’s voor het milieu zo klein mogelijk te maken. De afgegeven vergunning zou daardoor grotendeels aangepast moeten worden, voldoende reden voor de rechters om deze volledig af te wijzen.
Omwonenden, lokale en regionale verenigingen en bedrijven in de omgeving, waaronder een koel- en vrieshuis, waren tegen die vergunning in beroep gegaan. Zij vreesden onder meer geur- en geluidsoverlast en grote veiligheidsrisico’s. Ook zouden natuurgebieden in de omgeving en net over de Duitse grens in gevaar komen.
In hoger beroep
De provincie Gelderland en de biogasvereniging gingen op hun beurt in hoger beroep bij de Raad van State na de uitspraak eind 2014.
Het hoogste rechtsorgaan heeft nu op basis van een opgesteld rapport van deskundigen geconstateerd dat er geen reden is om problemen te verwachten. Vrijwel alle bezwaren werden daarom afgewezen. De oude vergunning is daardoor weer geldig, behoudens enkele kleine technische aanpassingen.
De Biogasvereniging Achterhoek is met ruim 115 boeren al tien jaar bezig met de plannen. De verwerkingscapaciteit voor de installatie moet straks maximaal 95.000 ton dierlijke mest worden, goed voor 40.000 ton co-substraten. Het ontstane biogas kan, na opwaardering als groen gas of in een warmtekrachtkoppeling (WKK) gebruikt worden.
Beginnen met de bouw
„Als alles meezit dan kan op zijn vroegst komende zomer na de bouwvakvakantie worden begonnen met de bouw van de biogasinstallatie”, zegt voorzitter Henk Ormel van de Biogasvereniging Achterhoek.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel