Varkenshouders krabbelen uit diep financieel dal
De rekening-courant bereikte in december een top van 81.000 euro, meldt Agrimatie, de economische tak van Wageningen Universiteit. Dat is aanzienlijk hoger dan voorgaand jaar toen de rekening-courant in december op 7.000 euro negatief stond. Dat jaar waren de prijzen van biggen en vleesvarkens laag en de voerkosten hoog.
Afrikaanse varkenspest
Zowel de prijzen van biggen als van vleesvarkens stegen vanaf april door een grotere vraag naar varkensvlees, vooral uit China. Daar is de varkensstapel vorig jaar naar schatting gehalveerd door de Afrikaanse varkenspest, waardoor steeds meer varkensvlees en -producten naar China gaan. Maar ook andere Oost-Aziatische landen hebben te kampen met de uitbraken van Afrikaanse varkenspest en hebben daarom een grotere importbehoefte. Door de gunstige prijsontwikkelingen is de rekening-courantpositie gedurende het jaar verder verbeterd tot de top van 81.000 euro in december. Vooral vanaf augustus is het hard gegaan; eerst door hogere vleesvarkensprijzen en in het vierde kwartaal door hogere biggenprijzen, die beiden piekten in december.
Zeugenbedrijven
De rekening-courantpositie van zeugenbedrijven is in de loop van 2019 ook verbeterd, maar stond eind december nog altijd negatief op -45.000 euro. Dat is wel bijna de helft gunstiger dan de -88.000 euro eind december 2018. Aantrekkende biggenprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van deze verbetering. In het voorjaar was de prijsstijging sterker dan gebruikelijk. In het derde kwartaal hebben de biggenprijzen iets terrein prijsgegeven, maar bewogen vervolgens in het vierde kwartaal nog een stap verder omhoog. Daardoor is de rekening-courantpositie eind 2019 verbeterd, maar blijft die negatief.
Naar verwachting zal de liquiditeitspositie van het gemiddelde zeugenbedrijf verder verbeteren in 2020
Vleesvarkenshouders
De rekening-courantpositie van vleesvarkenshouders is in 2019 ook gestegen. Dat was vooral te danken aan hogere verkoopprijzen voor vleesvarkens in het tweede halfjaar. In december kwam voorlopig een einde aan de stijging van de rekening-courant door de extreem hoge aankoopprijs van biggen. Eind december was de stand 54.600 euro. Dat is een netto-verbetering van circa 37.000 euro ten opzichte van eind 2018.
Gesloten bedrijven
De ‘gesloten varkensbedrijven’, oftewel bedrijven met zowel zeugen als vleesvarkens, had in 2019 ook te maken met grote schommelingen in de liquiditeitspositie omdat die bedrijven vooral afhankelijk zijn van de verkoopprijzen van vleesvarkens die op dezelfde bedrijven eerst als biggen zijn geproduceerd en opgefokt. Met name deze groep heeft in 2019 de grootste liquiditeitsverbetering gerealiseerd.
Minder bedrijven in het rood
Het totaal aandeel bedrijven met een negatief rekening-courant saldo is gedaald van 40 procent eind 2018 naar 23 procent eind vierde kwartaal 2019. De daling was het sterkst in de groep met een rekeningstand lager dan 50.000 euro negatief. Het aantal bedrijven met een positieve stand van de rekening is verder gestegen. Het aandeel bedrijven met meer dan 25.000 positief saldo steeg van 37 procent eind 2018 naar 60 procent tegen het eind van het vierde kwartaal 2019.
Een laag saldo betekent niet automatisch dat het bedrijf betalingsproblemen heeft. Het saldo kan ook laag zijn omdat er bijvoorbeeld leningen zijn afbetaald of investeringen zijn gedaan.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research