Mits geen varkenspest in Nederland, blijven varkensprijzen nog jaren goed
„De vraag is wereldwijd groot, en kan vooralsnog niet ingevuld worden door toenemende productie. China heeft de varkenspest nog lang niet onder controle, hoewel er grootschalige bedrijven zijn die met extreme hygiënemaatregelen wel op een moderne manier varkens houden. Toch mogen we ervan uitgaan dat een marktherstel nog wel enkele jaren zal duren”, aldus Van der Meulen.„Het duurt nu eenmaal minstens enkele jaren voordat er grote aantallen fokdieren beschikbaar zijn voor de productie van moederdieren, die vleesvarkens voortbrengen.”
Varkensvoer zal naar verwachting in 2020 wel duurder worden dan in de tweede helft van 2019. „Dat zal de marges waarschijnlijk wat verminderen, maar al met al verwachten we toch wel een positieve markt in 2020 en hebben we enkele positieve jaren voor de boeg, verwacht de WUR-onderzoeker.
Stoppers
Het aflopen van de gedoogregeling voor bedrijven die met alternatieve maatregelen voldeden aan het Besluit Emissiearme Huisvesting, per 31 december 2019, zal volgens hem geen effect hebben op de marktprijzen, omdat het aantal varkens in Nederland daardoor nauwelijks veranderd is.
De Saneringsregeling varkenshouderij, die tot half januari van dit jaar opengesteld was, heeft veel inschrijvingen opgeleverd (circa 500 locaties). Een feitelijke krimp zal niet eerder dan eind 2020 beginnen en naar verwachting doorlopen tot voorjaar 2021. Van der Meulen: „De krimp zal nauwelijks effect hebben op de prijzen, omdat prijsvorming vooral beïnvloed wordt door ontwikkelingen op de Europese en wereldwijde markt. Nederland is daarin een relatief kleine speler."