Landbouworganisaties presenteren stikstofplan voor Brabant
Een kernpunt van het voorstel van ZLTO, BAJK, NMV, POV, NVP, Agrifirm en FDF is dat de provincie de landelijke stikstofaanpak volgt. "Brabant wijkt sterk af van andere provincies doordat het vasthoudt aan eerder vastgestelde regelgeving in plaats van het doorvertalen van de landelijke stikstofaanpak", schrijven de organisaties in een gezamenlijk bericht. Zij willen dat de Brabantse aanpak in lijn wordt gebracht met de landelijke stikstofaanpak, en verwijzen daarbij nadrukkelijk naar het plan van het Landbouwcollectief. Een belangrijk punt is dat de verplichte aanpassing van stalsystemen weer vastgesteld wordt op 1 januari 2028, zoals oorspronkelijk afgesproken.
Vakmanschap benadrukken
"In Brabant leggen we nu vooral de nadruk op stalsystemen", zegt ZLTO-voorzitter Wim Bens, „terwijl je eerder naar de integraliteit van het bedrijf moet kijken." Er zijn veel meer knoppen waar een boer aan kan draaien om zijn milieudoelstellingen te halen, en uiteindelijk is het totale resultaat belangrijk, stelt Bens, en niet de resultaten op één enkel onderdeel van het bedrijf. Boeren hebben al veel gedaan, benadrukt hij, maar door de eenzijdige focus op stalsystemen krijgen zij niet de waardering die ze verdienen. Door het bedrijf als geheel te nemen wordt het vakmanschap van de boer weer benadrukt.
Met de voorgestelde aanpak pogen de landbouworganisaties het gebroken vertrouwen tussen landbouw en politiek weer te herstellen. De politiek zou minder op detail moeten willen sturen, maar heldere doelstellingen voor de landbouw als geheel moeten stellen, dan kan de boer zijn investeringen daarop richten.
Geen politiek plan
Oorspronkelijk wilden de boerenorganisaties dit plan aanbieden aan de Brabantse VVD-voorzitter Christophe van der Maat. Daar is echter niet voor gekozen vanwege de politieke situatie, met een minderheidscoalitie die zeer binnenkort het veld zal moeten ruimen voor een meer rechtse coalitie. Een overhandiging van het plan aan een politieke partij zou het plan ook de inzet van politieke onderhandelingen maken, stelt Bens, en dat willen de boeren vermijden. Wel is het plan naar Gedeputeerde Staten gestuurd. Landbouwgedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) liet in een reactie weten dat het goed is dat er een plan ligt. „Dat is een basis om het gesprek met de landbouw aan te gaan", stelde hij. Op de inhoud van het plan wilde hij, vanwege de politieke situatie, verder niet ingaan.