‘Verbeteren technische resultaten vleesvarkens is noodzaak’
Op de stelling ‘Verbeteren technische resultaten vleesvarkens is noodzaak’ reageerden 130 bezoekers van Pigbusiness.nl. Bijna 68 procent is het met deze stelling eens. Een kwart daarentegen ziet het verbeteren van de technische resultaten niet als noodzaak. De overige 8 procent van de bezoekers weet het niet.
Middelmatige vleesvarkenshouderij
Uit een onlangs verschenen rapport van Interpig over de kostprijsvergelijking tussen de belangrijkste varkenslanden wereldwijd blijkt dat de Nederlandse vleesvarkenshouderij middelmatig scoort. Ons land heeft een kostprijs van 1,06 euro per extra kilogram gewicht vanaf 30 kilogram. Daarmee heeft Nederland een ruim 16 cent hogere kostprijs dan als die van de Europese koplopers Denemarken en Spanje. Ook Duitsland blijft met een kostprijs van 0,98 euro ver onder die van Nederland.
Dat ons land in Europa bij de vleesvarkens in de onderste regionen bivakkeert, is te wijten aan de achterblijvende technische resultaten bij de vleesvarkens en de hoge mestafzetkosten.
Met een kostprijs van 56 euro per afgeleverde big behoort Nederland in zeugenhouderij wel bij de Europese top. Nederland bezet hiermee na Spanje en Denemarken de derde plaats. In Denemarken bedraagt de kostprijs per big 53 euro en Europees koploper is Spanje met kostprijs van 50 euro per afgeleverde big van 30 kilogram. Duitsland heeft met 61 euro een kostprijs die 5 euro hoger is dan die van Nederland.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ingrid Zieverink