Toezeggingen minister Kaag brengen CETA stap dichterbij Kamermeerderheid
'Draaiend' ChristenUnie flink onder vuur tijdens CETA-debat
De stem van de tot woensdag nog ‘twijfelende’ ChristenUnie, volgende week dinsdag 18 februari, is cruciaal. VVD, D66 en CDA zijn sowieso voor CETA. Ook vinden de Kabinetspartijen de eenmansfractie Van Haga aan hun zijde. Als CU dinsdag ook voor stemt, is de meerderheid voor het verdrag een feit. De voortekenen wijzen erop dat die 'ja-stem' er gaat komen.
Kamerlid Joël Voordewind van ChristenUnie wilde, voordat de fractie een definitief besluit neemt, een toezegging van Kaag om zich in te zetten voor meer controle op de veiligheid van voedsel dat Canada exporteert. Kaag zei donderdag dat ze bereid is om, via de Europese Commissie, bij Canada aan te dringen op meer controles bij bedrijven die gaan exporteren naar de EU.
Hormoonvlees
Hiermee moet bijvoorbeeld worden voorkomen dat zogenoemd ‘hormoonvlees’ of ‘chloorvlees’ op de Europese markt komt. Ook wil Kaag, op verzoek van CU kijken of er meer capaciteit kan komen bij de Douane, die importen in Nederland controleert. Kaag hield bij haar toezeggingen overigens een slag om de arm: „We kunnen het vragen, maar Canada moet wel akkoord gaan.” Voordewind zei desondanks blij te zijn met deze toezeggingen.
Kritiek
De oppositiepartijen, die nagenoeg allemaal tegen CETA zijn, leverden woensdag en donderdag tijdens het CETA-debat veel kritiek op de huidige opstelling van ChristenUnie. Waarborgen vragen aan Canada en toezeggingen van de minister om met Canada 'te praten' over meer controles, geven volgens hen geen enkele zekerheid dat het ook gebeurt.
Verkiezingsprogramma
Voordewind kreeg met name veel kritiek omdat zijn partij in 2017 (voordat CU deel uitmaakte van het Kabinet) in het verkiezingsprogramma nog stelde dat ‘voedsel en landbouw geen onderdeel mocht uitmaken van - een met CETA vergelijkbaar verdrag - TTIP (EU-Verenigde Staten). „Handelsverdragen als deze zouden boeren dwingen tot steeds hogere productie tegen steeds lagere prijzen, waardoor hun inkomen daalt, maar ook wordt ingeleverd op dierenwelzijn en milieu", schreef CU destijds in het verkiezingsprogramma.
Ook schreef CU in 2017: „Onze boeren met een duurzaam bedrijfsmodel dreigen de dupe te worden van meer vrije handel. Multinationals mogen geen exclusieve juridische rechten krijgen ten opzichte van burgers en mkb-bedrijven. Wij kunnen alleen instemmen met vrijhandelsverdragen als het verdrag aan een sociale, duurzame en juridische ondergrens voldoet.”
Oproepen van boeren
Een groot aantal Nederlandse boeren, maatschappelijke organisaties en vakbonden, riepen de afgelopen weken ChristenUnie en andere partijen op het ‘oneerlijke’ verdrag niet te ratificeren. Behalve dat er met CETA voedsel naar Nederland komt, dat qua productiewijze niet aan dezelfde standaarden hoeven te voldoen, zou er ook een ongelijk speelveld zijn, omdat Canadese boeren een minder hoge kostrpijs hebben. Boeren in Nederland en de rest van Europa hebben op die manier een concurrentienadeel.
Alleen LTO is voor
Van de boerenorganisaties is alleen LTO voor CETA. De andere belangenbehartigers, zoals POV (varkens), NAV (akkerbouw), NVP (pluimvee) en NMV (melkvee) zijn tegen het verdrag op deze manier.