‘Rapport Varkens in Nood doet geen recht aan werkelijkheid’
Dat stellen NVV en LTO vakgroep Varkenshouderij in een reactie op het recent verschenen rapport van Varkens in Nood. In het rapport stelt de stichting dat Nederland qua dierenwelzijn in de varkenshouderij niet verder komt dan een zevende plaats. „Dat er enkele landen verder gaan dan Nederland, is waar. Echter binnen de grote groep varkenslanden is Nederland toonaangevend”, aldus beide belangenbehartigers.
Subjectief en arbitrair
De gekozen insteek van Varkens in Nood is subjectief en arbitrair, stellen NVV en LTO. „De score is een combinatie van de impact van een maatregel en het aantal varkens dat het betreft. Vervolgens is de feitelijke score arbitrair toegekend. In het rapport wordt gemeld dat er interviews zijn gehouden met wetenschappers en experts op het gebied van dierenwelzijn in binnen en buitenland. Er wordt niet vermeld wie dat zijn.”
Verder merken de varkenshouderijorganisaties op dat initiatieven in Nederland op het gebied van keurmerken, stoppen met ingrepen en vermindering van het antibioticagebruik niet of nauwelijks genoemd en gewaardeerd worden. Nederland is op deze vlakken koploper, in elk geval in vergelijking met de grote varkenshouderijlanden in de Europese Unie als Denemarken, Duitsland, Spanje, Polen, België en Frankrijk. Ook heeft de Nederlandse overheid zich samen met die van Duitsland en Denemarken sterk gemaakt voor een aanscherping van de Europese eisen op het gebied van dierenwelzijn. „Nederland steekt hiermee zijn nek uit, wat tevens een druk legt op de concurrentiepositie van de varkenssector.”
Middenmoter in Europa
Varkens in Nood stelt dat de Nederlandse varkenshouderij binnen Europa een middenmoter is waar het gaat om het dierenwelzijn en geen koploper. Bij een vergelijking die de stichting maakte voor het dierenwelzijn in de varkenshouderij in 16 Europese landen staat Nederland op plaats 7. Nederland scoort lager dan Zweden, Zwitserland, Noorwegen en Denemarken, maar ook lager dan Duitsland en Engeland. Dat stelt de organisatie in het rapport 'Koploper varkenswelzijn in Europa?'.
Stichting Varkens in Nood heeft voor ieder land gekeken welke nationale maatregelen er genomen zijn die het welzijn van varkens verbeteren. Voor maatregelen die verder gaan dan de minimale Europese eisen, zijn punten toegekend. Hoe groter de impact op het dierenwelzijn van de maatregel en hoe meer dieren het betreft, hoe meer punten eraan toe zijn gekend. Een extra maatregel levert minimaal 1 en maximaal 5 punten Voor alle 16 onderzochte landen zijn de punten gesommeerd en vervolgens is een ranking gemaakt.
De informatie werd verkregen uit wetenschappelijke publicaties en publiek beschikbare gegevens zoals publicaties van nationale overheden en de Europese Unie. Daarnaast zegt de organisatie dat er interviews gehouden zijn met wetenschappers en experts op gebied van dierenwelzijn in binnen- en buitenland.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief