Sanering kan stoppende varkenshouders tienduizenden euro’s extra kosten
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/36/783/e_m_4.-detail.jpg)
Vorige week waarschuwde de NVM Makelaars ook al dat gemeenten, provincies en varkenshouders nu plannen moeten maken wat er gebeurt met de vrijgekomen bedrijfsgebouwen en boerenerven. Dat kan een andere economische activiteit zijn of woningbouw. het omzetten van de bestemming agrarisch naar wonen is volgens Sjaak van Schaik, adviseur bij VanWestreenen, echter een kostbaar proces. „De kosten voor zo’n wijziging kunnen oplopen tot 30.000 euro. Voor een deel bestaan deze uit leges die boeren aan gemeenten betalen. Daarnaast vragen gemeenten vaak om aanvullende onderzoeken. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een bodemonderzoek”, meldt de adviseur bij BNR.
Geen compensatie
Ook andere deskundigen geven aan dat dergelijke bestemmingswijzigingen vele tienduizenden euro’s kunnen kosten. Daarbij zijn onvoorziene kosten niet meegerekend. Rob Aagten van agrarisch adviesbureau Locis waarschuwt: „Als uit zo’n bodemonderzoek bijvoorbeeld blijkt dat de grond verontreinigd is, valt het prijskaartje nóg hoger uit.“ De prijzen en eisen verschillen sterk per gemeente. Stoppende boeren die in hun woning blijven zitten, draaien ook op voor de kosten van een bestemmingswijziging. „Maar er is geen compensatie voor de bestemmingswijziging', zegt Aagten.
Persoonlijke keuze
Het ministerie van LNV schrijft aan BNR dat iedere boer voor zichzelf beslist wat zijn toekomstplannen zijn. Als een varkenshouder ervoor kiest om na de beëindiging van zijn varkenshouderij te verhuizen, dan zijn de kosten die samenhangen met die persoonlijke keuze voor de betreffende varkenshouder.
Het ministerie benadrukt verder dat varkenshouders niet hoeven te verhuizen om aanspraak te maken op de subsidieregeling. Wel zijn varkenshouders verplicht om de bedrijfslocatie ‘onherroepelijk te sluiten’. Op die locatie mag dan geen intensieve veehouderij meer zijn gevestigd.
Woningen op landbouwgrond
Op de grond van uitgekochte boeren kan volgens minister Van Veldhoven van Wonen ook gebouwd gaan worden. Het kabinet trekt honderden miljoenen euro's uit om onder andere varkensboeren uit te kopen. „Technisch gezien is dat mogelijk”, zegt de minister op de vraag van BNR of er ook op de grond van die boeren gebouwd gaat worden. Met de uitkoop van de boeren komt er extra ruimte voor het bouwen van wegen, spoorwegen, aanleggen van windmolenparken. Wel benadrukt de minister dat die keuze bij de provincies ligt. „Het besluit waar bouw je, is een apart proces. Het wil niet zeggen dat een provincie daarvoor kiest."
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: BNR Nieuwsradio