Berenkieswijzer voegt afleverconcept toe
Door het toevoegen van afleverconcepten zegt Topigs Norsvin nog beter economisch inzichtelijk maken wat het effect van een eindbeer is. „Hierdoor kan de varkenshouder een goede afweging maken tussen de verschillende eindberen."
Hulpmiddel voor varkenshouder
Ruim twee jaar geleden introduceerde Topigs Norsvin de berenkieswijzer. De berenkieswijzer is een hulpmiddel die de genetische verschillen tussen eindberen inzichtelijk maakt op vleesvarkensniveau. In de kieswijzer zit alle genetische informatie die relevant is voor de prestaties van vleesvarkens op groei, voederconversie, spek- en spierdikte. Als de huidige genetica en bedrijfsresultaten worden ingevoerd, wordt een inschatting gemaakt van de verwachte bedrijfsresultaten bij gebruik van een andere beer.
Verandering in bedrijfsresultaten geeft ook economische veranderingen. Wat de economische gevolgen zijn, verschilt per bedrijf. De economische waarde van bijvoorbeeld spier en spek kan enorm verschillen per bedrijf. Deze verschillen zitten met name in het gekozen concept en de prestaties binnen dit concept. Om nog beter inzichtelijk te maken wat het economische effect is van een beerwisseling zijn begin dit jaar afleverconcepten aan de berenkieswijzer toegevoegd.
Economische effecten
Door het toevoegen van de concepten kan iedere individuele varkenshouder bekijken hoe hij scoort binnen zijn concept. De berenkieswijzer berekent wat de economische effecten zijn als de spek- en/of spierdikte daalt of stijgt. Het systeem berekent deze waarde per concept.
Vervolgens kan de varkenshouder de huidige genetica vergelijken met andere opties. Het systeem geeft aan wat de verschillen zijn m.b.t. groei, voederconversie, spek,- en spierdikte. Daarnaast geeft het systeem aan wat de economische gevolgen binnen het huidige concept. In één oogopslag kan de varkenshouder zien of het optimum is bereikt of dat er nog ruimte is voor verdere optimalisatie.
Meer informatie over de berenkieswijzer is bij de accountmanagers van Topigs Norsvin te verkrijgen.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruth van Schriek