Varkensvlees af boerderij sterker gestegen dan winkelprijs
De industrieprijzen kwamen in december 2019 uit op 148 punten, 10 punten hoger (7 procent) dan in oktober. Ook de af boerderijprijs steeg de laatste maanden van 2019 door, tot een niveau van 161 punten in december, tegen 148 punten in oktober (9 procent hoger). Echter, er was al voorgesorteerd op de hogere prijs voor boerderijvlees, want de consumentenprijs lag al vanaf voorjaar 2019 op hogere niveaus. Sinds de piek in augustus 2019 van 113 punten ligt deze index nu rond 112 punten.
Varkensvlees klantentrekker
De consumentenprijs volgt volgens Agrimatie in afgezwakte vorm de producentenprijs. De consumentenprijs ligt nu 7 procent boven het niveau van vorig jaar (inclusief de btw-verhoging). De consumentenprijs gaat echter niet snel verder doorstijgen, omdat de vraag naar varkensvlees zal verminderen en varkensvlees voor de retail een klantentrekker is.
De consumentenprijsindex (CPI) is gebaseerd op varkensvlees bij supermarkten en slagers. De producentenprijsindex (PPI) is gebaseerd op de opbrengstprijzen van producenten van vers of gekoeld varkensvlees. De af-boerderijprijs is gebaseerd op de wekelijkse noteringen voor slachtvarkens. De indices zijn herzien, waarbij het jaar 2015 op 100 procent is gezet.
Vleesvarkenshouders voldoende vertrouwen
De biggenprijzen zijn begonnen met de seizoensmatige opwaartse trend. Dit duidt er op dat vleesvarkenshouders voldoende vertrouwen hebben in een rendabele productie in de komende maanden. Zolang er in Nederland geen Afrikaanse varkenspest uitbreekt, is de verwachting dat 2020 ook een goed prijsniveau zal laten zien. Gevolgen van een uitbraak in Duitsland zijn sterk afhankelijk van de vraag of het onder wilde varkens of ook onder gehouden varkens uitbreekt, en de vraag of de rest van Duitsland in zo’n situatie kan blijven exporteren naar China.
Nauwelijks effect coronavirus
De Afrikaanse varkenspest heeft de varkensproductie wereldwijd met naar schatting een kwart doen krimpen. Vooral in China is er een forse krimp geweest en liggen de prijzen daar op een hoog niveau. Na een piek begin november van omgerekend 5 euro per kg levend gewicht en vervolgens een beperkte correctie, ligt deze prijs intussen op ruim 4,5 euro per kg. De uitbraak van het coronavirus in provincie Wuhan zal slechts een beperkt effect op de markt hebben, zo verwachten de onderzoekers van Wageningen Economic Research.
Zelfvoorzieningsgraad Europa 118 procent
Circa 60 procent van het varkensvlees en 80 procent van de vleeswaren wordt in de supermarkt gekocht. Daarnaast loopt ongeveer 35 procent van het varkensvlees via de buitenhuishoudelijke markt (horeca en ziekenhuizen). De grootste vier slachterijen hebben een aandeel van circa 90 procent. Er zijn in 2018 in Nederland 15,7 miljoen varkens geslacht. Het vlees wordt voor een groot deel geëxporteerd.
De zelfvoorzieningsgraad van de Nederlandse varkensvleesketen bedraagt circa 330 procent. De in totaal circa 3.400 bedrijven met vleesvarkens produceren 18 miljoen vleesvarkens. Hiervan worden ongeveer 2 miljoen dieren geëxporteerd. Daarnaast worden bijna 7 miljoen biggen over de grens verkocht.
De markten voor varkens en varkensvlees in Noordwest-Europa zijn nauw met elkaar verweven. De prijsvorming is vrij. De EU heeft de laatste jaren een flink gestegen zelfvoorziening in varkensvlees (tot circa 119 procent in 2018), wat betekent dat de prijsvorming in toenemende mate invloed ondervindt van de prijzen in derde markten buiten Europa.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research