Hilckmann loste 9,8 miljoen schuld af met verhuissubsidie
Dat blijkt uit een opgedoken nota van notariskantoor Hekkelman van 31 juli 2015, schrijft dagblad De Gelderlander woensdag 23 maart. Op die dag maakte de gemeente Nijmegen 21 miljoen euro over naar het slachterij.
Op dezelfde dag blijkt Hilckmann 9,8 miljoen te hebben doorgesluisd naar ABN Amro. Deels aflossing van een hypotheek (2,5 miljoen), de rest (7,3 miljoen) voor het afbetalen van een lening.
'Tegen de afspraken in'
„Dat is tegen de afspraken in”, zegt het Nijmeegse PvdA-raadslid Rutger Zwart in de Gelderlander. Hij benadrukt dat het glashelder was dat de gemeentelijke bijdrage van 21 miljoen „uitsluitend en volledig” bedoeld was voor bedrijfsverplaatsing naar het Brabantse Haps.
„Niet voor het aflossen van leningen.” Met de verhuizing zou de werkgelegenheid voor de 250 medewerkers behouden blijven. Ook werd de weg vrijgemaakt voor huizenbouw op de huidige stek.
Personeel op straat
Ruim een half jaar later maakte Hilckmann volkomen onverwacht bekend niet te verhuizen, maar te sluiten. Hierdoor kwam het personeel op straat te staan en is de investering van Nijmegen verdwenen.
Het gemeentebestuur probeert nu te achterhalen wat er met de 21 miljoen euro is gebeurd. Daar is nu voor de heft een antwoord op: het geld is naar ABN AMRO gegaan.
Banken
Banken kijken overigens niet vreemd op van de gang van zaken. In die kringen wordt het aflossen van lopende leningen na de verkoop van onroerend goed als normaal beschouwd. Ook wethouder Bert Velthuis weet niet zeker of Hilckmann de regels heeft overtreden. „Ik durf nog geen conclusies te trekken. De informatieverstrekking door Hilckmann is tot nu toe volstrekt onvoldoende.”
Om dat vlot te trekken spant de gemeente nu een kort geding aan tegen Hilckmann. Directeur Peter de Haan van Hilckmann wil niet reageren op de beschuldigingen. Ook notariskantoor Hekkelman geeft geen toelichting.
Verliezen onverantwoord hoog
De 21 miljoen verhuissubsidie was een voorwaarde van ING bank dat mee wilde investeren in de nieuwe slachterij in Haps. Uiteindelijk besloot ING bank om niet mee te werken omdat Hilckmann geen exportvergunning voor China kreeg. Ook vond de bank dat de verliezen van de slachterij onverantwoord hoog opliepen.