Primeur met Lora-pilot in de Achterhoek
Lora staat voor Low Range, oftewel communicatie op een lage frequentie. Lora is een digitaal netwerk voor communicatie tussen kleine, zuinige sensoren, chips en apparaten.
Volgens Anita Hoenderken van het Internethuis is het grote voordeel van Lora dat het sensornetwerk goedkoper, sneller en betrouwbaarder is om apparaten en chips met elkaar te laten communiceren. „Er zijn al veel sensoren op de markt, maar Lora biedt voor boeren een goedkoper alternatief. Met enkele tientjes kun je al heel veel doen.”
Anders dan Wifi
KPN heeft inmiddels een Lora-netwerk uitgerold in de Randstad. Lora in de Achterhoek is dus het tweede netwerk, maar volgens de initiatiefnemers is het een wereldprimeur omdat het Achterhoekse project zich met name op de agrarische sector richt en een testnetwerk is.
Een vergelijking met Wifi is niet te maken. Volgens Hoenderken is de enige overeenkomst dat het beide draadloze netwerken zijn. „Lora gaat over kleine datapakketjes tussen sensoren. Geen email en foto's.” Ook glasvezel heeft er niets mee te maken. „Lora gaat over 'internet of things', communicatie tussen dingen, niet tussen mensen. Glasvezel zit bovendien in de grond.”
Zes Lora-antennes
Zes Lora-antennes zijn geplaatst om in de Achterhoek volledige dekking te hebben. De mogelijke toepassingen in de agrarische sector zijn legio, weet Pieter Hoenderken van het Internethuis. „Denk aan het controleren van weidegang met chips. Hiervoor hebben we inmiddels contact met de stichting Weidegang. maar ook sensoren in peilbuizen voor het meten van waterstanden is een optie. En meer weten over opbrengsten van gras en maïs kan ook heel goed met een sensoren en Lora.”
Het project kwam mede tot stand door financiële steun van de Rabobank, Waterschap Rijn en IJssel, Univé en Achterhoek 2020.
Lees meer over Lora-netwerk in de Achterhoek in de eerstvolgende uitgave van Vee & Gewas.