Den Haag over presentatie stikstofcijfers: „Mesdagfonds en RIVM moeten met elkaar in gesprek”
Toen bleek dat volgens de Mesdag-berekeningen de landbouw niet voor bijna de helft, maar voor slechts 25 procent verantwoordelijk is voor de stikstofneerslag in natuurgebieden, riep een boer in het publiek spontaan: „Nou, dan hebben we die halvering van De Groot al bereikt. D66 kan ophouden met drammen!”
Maar dat is D66 allerminst van plan. „Ik zie niets nieuws”, zei Tjeerd de Groot, die ook aanwezig was. „Het RIVM-model is niet onderuit gehaald. Het percentage per sector maakt niet veel uit - ik heb ook berekeningen gezien waar de landbouw 70 procent van de stikstofdepositie veroorzaakt; dan kijk je naar waar Nederland op kan sturen, en is het buitenland eruit gehaald.” Welke cijfers je ook neemt, stelde hij, waar het om draait is dat het nog steeds slecht gaat met de natuur.
Ook Laura Bromet (GroenLinks) had ‘niets nieuws onder de zon’ gezien. „Ik wil graag de wetenschappelijke discussie horen over de conclusies van het Mesdagfonds”, vertelde ze. Ze is daarom blij met de hoorzitting die de Tweede Kamer, op initiatief van Jaco Geurts, over het rapport organiseert.
Om tafel
Roelof Bisschop (SGP) vindt daarentegen dat Geesje Rotgers en Richard Zijlstra fouten in het rapport van de commissie-Remkes hebben aangetoond. Hij hoopt dat het Mesdagfonds bij de commissie langszij kan komen om gezamenlijk te komen tot aanbevelingen voor een effectief stikstofbeleid. Ook Mark Harbers (VVD) hoopt dat de twee tot elkaar komen, al is het maar omdat er een groot wantrouwen heerst over de RIVM-cijfers. Een goed overleg tussen het RIVM en het Mesdagfonds kan volgens hem helpen om die controverse uit de wereld te helpen.
Carla Dik-Faber (ChristenUnie) zit op dezelfde lijn. „Het is niet goed om discussie te hebben over de cijfers”, stelt zij. „Mesdagfonds en RIVM moeten hierover samen om tafel gaan.”
Jaco Geurts (CDA), stelt dat het vooral duidelijk is dat er nog veel onduidelijk is. Maar welke interpretatie van de cijfers je ook volgt, zegt hij, hier ligt een gezamenlijke opgave en elke sector moet die oppakken. „Maar waar iedereen zijn steentje moet bijdragen, heeft de landbouw al een hunebed ingebracht."