Column: Varkensprijs nadert 2 euro grens en nieuw record lonkt
Wanneer met carnaval de varkensprijs naar boven gaat, dan is er echt een vraagmarkt. Zo zou je de Nederlandse en Duitse markt in het kort het beste kunnen omschrijven. Slachterijen zowel in Nederland, maar zeker ook in Duitsland, bellen stad en land af voor varkens.
Afwachtende houding slachterijen helemaal verdwenen
De Duitse slachterijen moesten het vorige week doen met minder dan 900.000 varkens en deze waren zelfs ook nog 0,3 kilogram lichter dan de week ervoor. In de eerste zeven weken zijn er in Duitsland ruim 200.000 varkens minder geslacht ofwel 3,2 procent dan in 2019.
De afwachtende houding van de slachterijen is helemaal verdwenen. Ze willen vol gas slachten, maar blijkbaar zijn er op dit moment geen varkens beschikbaar. Of is het aanbod simpelweg permanent gedaald, zoals al langer werd verwacht? Dit laatste ligt waarschijnlijk veel dichter bij de waarheid. De slachterijen moeten nu in ieder geval moeite doen om voldoende varkens te vinden. Voor de varkenshouder maakt de beslommeringen van de slachterijen niet uit; de prijzen schieten immers weer naar boven en de 2 euro (excl. btw) komt weer inzicht. Als het zo doorgaat, wordt er binnenkort weer een nieuw record voor varkensprijzen geschreven.
Tegen deze optimistische blik staat ook even een iets somber beeld, want helaas blijft de Nederlandse prijs nog steeds een beetje achter bij de Duitse notering. Deze heeft met plus 5 centen, met vermoedelijk ook een flinke plus voor volgende week, de vaart er lekker in. De Boerenvarkensprijs kan mooi mee komen en doet ook deze week plus 6 centen erbij en komt daarmee op 1,98 (excl. btw).
Biggenprijs naar het ongekende record van 81 euro
De biggenprijs houdt de vaart er ook goed in. Vorige week dachten we nog dat er een klein beetje de rem op kwam, maar deze week lijkt het alsof er niks onmogelijk is. Natuurlijk horen we ook geluiden dat mesters niet meer op willen leggen, omdat ze het risico met deze ‘dure’ biggen te groot vinden worden. Als dezelfde stal echter tijdelijk verhuurd gaat worden, is er vrijwel direct een gegadigde die het wel aandurft en de stal in snel tempo weer vol legt. Heel eerlijk gezegd denk ik dat we voorlopig wel een goede prijs blijven houden, maar garanties van deze kant komen er niet. Misschien is het nu geen verkeerde gedachte voor mesters om te bedenken: Hoe kan ik mijn risico wat spreiden? Boerenbiggenprijs doet niet aan risicospreiding en zadelt de vleesvarkenshouder direct op met hogere kosten, want de Boerenbiggenprijs stijgt met 2 euro naar het ongekende record van 81 euro. Waar gaat dat heen? De komende weken in ieder geval nog verder omhoog.
Complimenten aan Mesdagfonds
Dat wat we al veel langer wisten, komt nu eindelijk boven tafel. De uitstoot van ammoniak op Natura 2000 gebieden is niet veel groter dan een of twee suikerklontjes per hectare. Een verwaarloosbare hoeveelheid. Nu komt dan ook naar voren waar het werkelijk omgaat. Boeren moeten hun bedrijf inleveren, omdat de overheid de grond wil gebruiken voor enerzijds de nodige woningbouw en anderzijds om veel nieuwe natuur aan te leggen. Datgene wat twintig jaar geleden al gezegd werd, wordt nu waarheid: Nederland moet de tuin van Europa worden. De strijd is nog lang niet gestreden en misschien moeten de miljoenen, die men wil gebruiken voor de opkoop, eerst eens gebruikt moeten worden voor het schadeloosstellen van iedereen die geïnvesteerd heeft in het reduceren van ammoniak.