NVV en LTO geven uitleg over biggensterfte bij NOS-Journaal
Varkens in Nood heeft de NOS hierover vorige week benaderd, naar aanleiding van de publicatie van cijfers van Agrovision. De NOS zegt niet alleen het verhaal van Varkens in Nood te willen horen, maar ook het verhaal van de varkenshouders. De NOS maakte afgelopen maandag een radioreportage waarin ook de reactie van NVV en LTO Varkenshouderij op de cijfers te beluisteren was.
In de interviews komen voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij en varkenshouder Peter Druijff uit Voorthuizen aan het woord. De uitzending op de Radio 1 is vanochtend tussen 6.00 en 9.00 uur uitgezonden. Het NOS Journaal besteedt aandacht aan dit onderwerp in de uitzendingen van 18.00 en 20.00 uur.
Trend waarneembaar
NVV en LTO bevestigen dat er een lichte trend waarneembaar is van het aantal biggen dat de speenleeftijd niet haalt. Dit is de leeftijd (circa 4 weken) waarop de biggen bij de zeug weggaan en zelfstandig in groepen verder opgroeien tot vleesvarken. De relatie tussen de grootte van bedrijven en biggensterfte is niet vastgesteld. De cijfers laten zien dat er op de 20 procent grootste bedrijven juist minder biggen sterven (13,2 procent sterfte), dan op de 20 procent kleinste bedrijven (15,2 procent sterfte). Biggensterfte komt bovendien ook voor in de biologische varkenshouderij.
De lichte toename is volgens NVV en LTO Varkenshouderij onder andere te verklaren door het gebruik van een ander type varken. „De varkenshouderij geeft gehoor aan de wens van de West-Europese consument om mager vlees te produceren. Dit betekent dat er op een aantal varkensbedrijven gewerkt wordt met een ander type varken. Deze hebben minder spekdikte, maar zijn meer gespierd”, aldus Eric Douma en NVV-voorzitter Ingrid Jansen.