Europeanen zijn vleesmensen
De website over voeding en de voedingsindustrie schrijft dat de populaties die van oudsher gewend zijn om vegetarisch te eten, zoals inwoners van India, Afrika en bepaalde regio’s in Zuid-Azië een genetische aanleg hebben om efficiënt omega-3 en -6 uit een vegetarisch dieet te halen. Andere populaties hebben vis en vlees nodig om aan de benodigde hoeveelheid van deze belangrijke vetzuren te komen.
Vegetarische allel
De onderzoekers van Cornell University analyseerden de aan- of afwezigheid van een ‘vegetarisch allel’ op het gen FADS2. De aanwezigheid van dit allel zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om uit een vegetarisch dieet zelf lange keten vetzuren op te bouwen. Uit een eerste analyse bleek dat slechts 18 procent van de 311 onderzochte Amerikanen het ‘vegetarische allel’ had, ten opzichte van 68 procent van de Indiërs.
Vervolgens maakten de onderzoekers gebruik van de data van het 1.000 Genomes Project, waarin de genetische opbouw van meer dan duizend mensen is opgenomen. Hierin vonden ze dat het vegetarische allel aanwezig was bij 70 procent van de Zuid-Aziaten, 53 procent van de Afrikanen, 29 procent van de Oost-Aziaten en 17 procent van de Europeanen. Dit houdt dus in dat Europeanen genetisch gezien minder geschikt zijn om omega-3 en -6 vetzuren aan te maken vanuit een vegetarisch dieet.