Varkens in Nood: biggensterfte via Beter Leven Keurmerk regelen
In 2015 stierven er volgens de stichting 400.000 varkens meer dan in 2014. Een belangrijke oorzaak ziet Varkens in Nood in het vergroten van het aantal biggen per worp. In de natuur krijgt een zeug gemiddeld zes biggen per jaar, in de varkenshouderij zijn dat er meer dan dertig en dit aantal blijft groeien. „Hoe groter de worp, hoe zwakker de biggen en hoe hoger de biggensterfte”, zegt Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood: „De enorme sterfte onder biggen is één van de grote misstanden in de varkenshouderij. Varkensboeren zien deze ellende dagelijks, maar zwijgen. Het plan van aanpak van de overheid uit 2009 heeft gefaald.”
Doel was om uiterlijk in 2018 de biggensterfte te hebben teruggedrongen tot 10,5%. Tot en met 2013 publiceerde de stuurgroep regelmatig hun bevindingen op de website. De biggensterfte daalde iets. Maar sinds 2013 is er niets meer van Bigvitaliteit vernomen en is de biggensterfte drastisch gestegen.
Keurmerk
Baaij vindt dat overheid en supermarkten hun verantwoordelijkheid moeten tonen. Hij hoopt dat de Nederlandse supermarkten niet langer akkoord gaan met dat hun leveranciers zo omgaan met dieren en dat er zo snel mogelijk normen worden opgesteld. Dat kan het beste via het Beter Leven Keurmerk waar de meeste supermarkten bij zijn aangesloten. Hij wil ook Europese
Afspraken.
Op www.varkensinnood.nl kunnen mensen een petitie tekenen met een oproep aan de overheid om een einde te maken aan het toegenomen aantal biggen dat vroegtijdig sterft. LTO en NVV geven vanavond uitleg op het NOS-journaal over de biggensterfte.