Hoe krijg jij het personeel dat je verdient?
Steeds vaker speelt personeel een actieve rol bij het managen van diergezondheid. Goed gezondheidsmanagement gaat dan ook hand in hand met een goede bedrijfsvoering en personeelsmanagement. Dit vormde de aanleiding om met een aantal experts de koppen bij elkaar te steken om een praktische studiereeks op te zetten. “Het is tegenwoordig echt een uitdaging om goed personeel te vinden én te houden”, aldus Marketing Manager Niki Nuijten van MSD Animal Health, die intensief betrokken is geweest bij de ontwikkeling. “Deze studiereeks, die we samen met Dierenartsencombinatie ZuidOost hebben opgezet, geeft varkenshouders meer inzicht in wie ze zelf zijn als leider. Er is ook aandacht voor het personeel van de deelnemers, waar hebben zij behoefte aan? Deze inzichten helpen de deelnemers om een betere leider te zijn en het personeel te krijgen en te behouden dat ze verdienen.”
DAC ZuidOost (Deurne) heeft een duidelijke toekomstvisie: het ondersteunen en adviseren van varkensbedrijven in de “wijde” regio. Dit op het gebied van diergezondheid en alle raakvlakken daarmee. Deze aanpak is ook de belangrijkste reden voor de samenwerking tussen MSD Animal Health en DAC Zuidoost. Met deze studiereeks willen beide partijen de verdere professionalisering van de varkenshouderij ondersteunen.
Bedrijfsmanagement en leiderschap centraal
De reeks bestaat uit vier bijeenkomsten, waarin zowel op het gebied van bedrijfsmanagement als leiderschap een aantal belangrijke thema’s centraal staat. Als voorbeeld noemt varkensdierenarts Wouter van Herten van DAC ZuidOost het thema adaptatie van fokgelten, een goed voorbeeld van hoe bedrijfsmanagement en leiderschap samen gaan. “Iedereen weet eigenlijk wel hoe belangrijk een gecontroleerde instroom van jonge fokdieren is. Toch zien we in de praktijk regelmatig dat het hier nog aan schort. Je kunt zelf de benodigde maatregelen wel consequent toepassen, maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers dit ook doen? Hoe creëer je draagvlak en betrokkenheid? En hoe ga je om met barrières daarin, zoals bijvoorbeeld de taal? Daar komt leiderschap bij kijken.”
De bijeenkomsten zijn interactief en steeds met dezelfde groep mensen. “Als groep leer je elkaar steeds een beetje beter kennen, waardoor je ervaringen sneller deelt en van elkaar leert”, aldus van Herten. “Wij vinden het belangrijk dat de deelnemers huiswaarts keren met concrete tips en handvatten om te leren leiden. Kennisdeling staat bij ons hoog in het vaandel. We willen het daarom voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk maken om deel te nemen.”
Wilt u meer weten over de studiereeks Strategisch Leiderschap? Neem dan contact op met het varkensteam van MSD Animal Health via 0485 – 585272 of stuur een e-mail.