‘Goed management is minder antibiotica’
Thema-avond Pig Business: Drie vrouwen over gezondheidsmanagement in varkensstal
Met de Producenten Organisatie Varkenshouderij en andere partners biedt ZLTO een coachingstraject waarbij varkenshouders twee jaar door een coach begeleid worden. De eerste resultaten van de deelnemende bedrijven zijn veelbelovend. „Je bedrijfssucces is afhankelijk van de voor jou juiste strategie. Dit kan op de thema’s personeel, huisvesting, stalsysteem, voer, diergeneesmiddelengebruik, hygiëne of bedrijfsmanagement. Alles hangt met elkaar samen en kan elkaar versterken, maar soms ook tegenwerken. Daarom is het van belang om alle onderdelen mee te nemen in een integraal plan”, legt Prinsen het doel van het project Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij uit.
Aan het traject doen zowel vermeerderaars, mesterijen, opfokbedrijven als gesloten bedrijven mee, die vanuit het bedrijfsthema diergeneesmiddelengebruik hun bedrijfsmanagement willen optimaliseren. „Met name bedrijven die nu volgens de nieuwe benchmarkwaarden voor het antibioticagebruik aan de hoge kant zitten (in de signalerings- of actiewaarde) en moeite hebben om dit verder te verlagen kunnen deelnemen”, aldus Prinsen.
Persoonlijke begeleiding
Deelname aan het project kost de varkenshouder niets. Meedoen is volgens Prinsen belangrijk omdat de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) in juni een advies heeft uitgebracht om de benchmarkwaardes aan te scherpen. Tevens wil het ministerie het antibioticagebruik in een aantal sectoren nog verder terugdringen „Varkenshouders die meedoen, krijgen persoonlijke begeleiding van de ondernemerscoach waarmee zij integraal veranderingen op hun bedrijf kunnen aanbrengen zodat zij de diergezondheid optimaliseren.
Bij het varkensvleesconcept Heyde Hoeve werken acht varkenshouders al nauw samen met dierenartsen en voervoorlichters. Tijdens de thema-avond zullen bedrijfsleidster Femke Knijnenburg (werkzaam bij Jeroen Kuijpers) van Heydehoeve) en coach Gemma van den Berg de meerwaarde van het project toelichten.
Kom op 18 maart naar onze thema-avond Management, bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. De avond begint om 19.30 uut uur. Bekijk hier het programma en meld u aan!
Lees deze maand meer hierover in Pig Business (themanummer Mest). Ontvangt u ons vakblad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan