Stel tijdig een noodplan op!
Veelgestelde vragen voor ondernemers over Coronavirus op een rij
Wat gebeurt er bij een uitbraak van het coronavirus in Nederland met onze economie?
De mate waarin Nederland economisch uiteindelijk wordt geraakt, hangt af van de duur van de epidemie en de mate waarin het virus zich weet te verspreiden.
Hoe kan ik mijn bedrijf voorbereiden op de gevolgen van het coronavirus?
Het advies aan ondernemers is om de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Kies het land waar u zaken mee doet. Bezoek ook informatiebijeenkomsten die u informeren over de uitbraak van het virus. Wanneer uw voorraden in het gedrang komen, bekijk dan of er andere aanleverroutes mogelijk zijn voor uw bedrijf.
Moet ik mijn personeel vertellen dat ze voorzorgsmaatregelen moeten treffen? Zo ja, welke?
Op dit moment is er geen aanleiding om andere maatregelen te nemen dan die het RIVM adviseert op de website. De belangrijkste adviezen van het RIVM zijn op dit moment: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Heeft u een horeca-bedrijf? Controleer dan de maatregelen binnen uw bedrijf rondom hygiëne.
Wat als een deel van mijn personeel in het buitenland niet naar werk kan komen? Moet ik hen doorbetalen?
Als het gaat om personeel dat niet in staat is weer naar het werk te komen vanwege verplichte quarantaine, reisbeperkingen of andere blokkades vanwege het coronavirus, dan is de kans groot dat u hen moet doorbetalen. Het hangt echter van de specifieke omstandigheden en het lokale arbeidsrecht per land af welke regels precies gelden.
Wat te doen als een van mijn werknemers het coronavirus heeft?
Als een werknemer wordt verdacht van het coronavirus laat hem of haar dan naar huis gaan en wacht het oordeel van de huisarts af.
Moet ik een mondkapje dragen?
Het dragen van mondkapjes is alleen nodig voor hulpverleners en heeft alleen zin als ze goed gedragen en dagelijks vernieuwd worden. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je de buitenkant van het mondkapje aanraakt of herhaaldelijk hetzelfde kapje gebruikt.
Kan ik besmet worden door dieren?
Of dieren nog een rol spelen in de transmissie in China is nog in onderzoek, de bron is immers niet gevonden. De voornaamste overdracht vindt op dit moment plaats van mens op mens; wij gaan er vanuit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens omdat de hierbij betrokken diersoorten in Nederland zeer waarschijnlijk niet voorkomen.
Hoe houd ik mijn bedrijf draaiende? Stel tijdig een noodplan op!
Het is belangrijk te voorkomen dat essentiële werkzaamheden op jouw bedrijf stil komen te liggen als gevolg van de ziekte. Stel daarom tijdig een noodplan op. Breng in kaart welk werk echt door moet gaan, zoals oogsten, voeren, melken en welke mensen hierbij betrokken zijn. Zijn er voldoende mensen die elkaar kunnen vervangen? Kun je zelf worden vervangen? Welk werk kan worden doorgeschoven naar de lange termijn? Is het mogelijk om bepaalde werkzaamheden thuis uit te voeren? Tref daarnaast voldoende hygiënische maatregelen.
Wanneer kan ik werktijdverkorting aanvragen?
De Rijksoverheid maakt beroep op werktijdverkorting en deeltijd-WW mogelijk. Het gaat om 2 weken eigen risico en de verwachting dat 2 tot 24 weken de omzet minstens 20% lager is dan normaal, vanwege de effecten van het coronavirus en de getroffen maatregelen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Hoe zit het met transport of verzending uit of via andere landen? Komen er strengere douaneprocedures?
Op deze vragen hebben we op dit moment nog geen antwoord. Strengere douaneprocedures voor goederen lijken niet aan de orde, omdat het virus zich niet via goederen verspreidt. Loopt u tegen problemen aan met de douane? FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, heeft eenmeldpunt geopend voor ondernemers die negatieve gevolgen ondervinden van het coronavirus.
Mijn bedrijf handelt in veterinaire (dieren en dierlijke) en fytosanitaire (planten en plantaardige) producten. Gaan hiervoor strengere regels gelden?
Op dit moment zijn alle inspanningen gericht op het inperken van verspreiding van het virus. In de loop van 2020 zal er mogelijk meer informatie komen over regels rondom veterinaire en fytosanitaire producten.
Ik wil een beurs of evenement bezoeken/organiseren. Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?
Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:
- Was je handen regelmatig.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
Ik heb me ingeschreven – of wilde me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaan deze nog door?
De meest recente informatie over handelsmissies, die door de overheid zijn georganiseerd, vindt u bij RVO. Als u zich al had opgegeven voor een missie die is uitgesteld of geannuleerd, wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd. Als u wilt weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat, neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie.
Wie bepaalt of ik bij een besmetting mijn zaak moet sluiten?
Dat bepaalt de lokale- of nationale overheid.
Krijg ik schadevergoeding of compensatie voor een eventuele sluiting?
Nee, dit valt onder het ondernemersrisico. Er is wel een regeling voor werktijdverkorting.
De Europese Commissie zegt dat de begrotingsregels in de Stabiliteits- en Groeipact ruimte bieden voor extra overheidsinvesteringen. Gaat Nederland daar gebruik van maken?
Nee. Nederland heeft binnen het Stabiliteits- en Groeipact voldoende begrotingsruimte voor extra overheidsinvesteringen en zal dus, indien nodig, onafhankelijk van het advies van de Europese Commissie maatregelen nemen.
Wat zijn de economische gevolgen op lange termijn?
De economische gevolgen op lange termijn zijn afhankelijk van de duur en de verspreiding van het virus. Deze zijn momenteel dus nog niet in te schatten. Bij vorige virusuitbraken, zoals de SARS-uitbraak in 2003, was de terugval van de economie slechts tijdelijk. De productie werd hervat en het effect op het hele jaar was beperkt dankzij een inhaalslag. De economie van China, waar de verspreiding van corona begon, is nu echter meer verbonden met de wereldeconomie dan 17 jaar geleden.