Column: Nederlandse vraag varkens en biggen blijft hoog
De vleesvarkensmarkt blijft zich positief ontwikkelen en dat is natuurlijk heel prettig. Dit moet ook wel. De biggen kosten nu ruim drie keer zoveel dan in september 2018 en deze 60 euro extra moet wel weer opgebracht kunnen worden door de vleesvarkenshouders. Niet dat ik medelijden voel, want het gaat gelukkig heel mooi met de varkensprijzen en dit blijft voorlopig ook nog zo.
Slachterijen betalen forse extra toeslagen om varkens binnen te halen
Afgelopen woensdag steeg de Duitse ISN met 6 centen en dit gaf duidelijk aan dat er een grote vraag naar varkens is. Met 2,02 euro staan de prijzen op 1 cent na op record niveau. De Duitse Teleporc deed op dinsdag en vrijdag plus 2 centen en daarmee mag verwacht worden dat er voor aankomende woensdag wederom een stijging in zit van rond de 5 centen. Dat zal dus een nieuw record betekenen.
In Nederland zijn we nog lang niet zover. We staan nog steeds 12 centen onder het record. Ook al zouden de slachterijen er de komende week er 6 centen bij doen na de plus 5 centen van deze week, dan zijn we er nog lang niet. Één van de oorzaken is dat slachterijen forse extra toeslagen betalen om zo varkens binnen te halen die anders naar een andere slachterij gingen. De brutaalsten onder ons hebben deze toeslag helemaal of gedeeltelijk ontvangen. Wie hier niet mee bezig is, heeft de laatste weken toch forse bedragen laten liggen. Het gaat hier om meerdere euro's per varken; al is het altijd lastig te achterhalen wie het meest ontvangt. Ik denk dat met deze toeslagen het gat met Duitsland behoorlijk gedicht wordt. De vraag naar varkens blijft ook in Nederland groot en met de teruglopende aantallen zullen hier de prijzen blijven stijgen. Boerenvarkensprijs komt met een heldere notering en verhoogt deze week met 7 centen en komt uit op 2,05 euro (excl. Btw).
In Denemarken krijgen ze er de komende week ook weer 4 centen bij, nadat de varkensprijs in dit land de afgelopen drie weken onveranderd bleef. Ze staan 9 centen hoger dan het record van vorig jaar. Dit geeft de ruimte aan dat de notering in Nederland en Duitsland de komende week wederom naar boven kan bewegen, want ook in Denemarken is de verwachting dat prijzen nog verder kunnen stijgen. In China zijn ze ook weer bijna op recordniveau en de varkens staan nu op 4,96 euro levend gewicht. Ondanks alle belemmeringen, die er volgens verschillende media zijn, is het verder stijgen van de prijs daar geen belemmering.
Biggenprijs verbreekt elke week een nieuw record
De biggenprijs kent geen grenzen, vooral nu de vleesvarkens door stijgen. Het aanbod blijkt nog steeds te krap en er blijft voldoende vraag; zowel Nederland als ook het buitenland wil graag biggen. De Duitse WeserEms komt maandag met een plus 3,50 euro en voor volgend week staat er een plus 2,50 euro en dan komt de biggenprijs op 83 euro te staan. De Boerenbiggenprijs zet een flinke stap van plus 4 euro en komt op 85 euro. Dat dit een nieuw record is, hoef ik niet te zeggen. Dat dit record volgende week ook al weer wordt gebroken, is al bijna een feit.
Houd het Landbouw Collectief in stand
Dank voor de reacties, die gelukkig meestal positief zijn. Iedereen kijkt op zijn eigen manier in deze wereld waarin de agrarische sector toch vaak onrecht is aangedaan. Of je nu koeien, varkens, kippen of nertsen hebt, doet er weinig toe. Het afgelopen half jaar zijn er veel dingen in de manier van belangen behartigen veranderd. We hebben op het juiste moment elkaar gevonden in de belangenbehartiging. Dit moest ook gebeuren; anders waren er diverse sectoren verdwenen voordat een volgende generatie amper kon zeggen dat ze nog interesse hadden in de sector. Laten we zorgen dat we het Landbouw Collectief in stand houden en geen acties ondernemen voor het eigen belang.