Pappot is gefocust op gedrag van zijn varkens
De 43-jarige slagerszoon groeide op in Amsterdam, nam het varkensbedrijf van zijn oom in het westen van het land over en verhuisde zes jaar geleden naar de Achterhoek. In Eibergen kocht hij een bestaand varkensbedrijf met 400 zeugen.
Zijn achtergrond verklaart misschien ook dat hij geen doorsnee varkenshouder is, want op zijn bedrijf voeren ForFarmers, Nutreco en Nedap proeven uit. Het continu bezig zijn met het gedrag van varkens heeft Pappot veel nieuwe inzichten opgeleverd over het houden van varkens.
Hij is gastspreker op de Pig Business thema-avond Huisvesting op 13 april in Dalfsen. Het onderwerp deze avond is ‘besparen op huisvestingskosten’.
Meerdere porties
De stallen op zijn erf dateren uit 1997. Hoewel Pappot er prima in werkt, hebben de stallen volgens hem zeker hun beperkingen. „De kraamhokken zijn klein en de verouderde kraamboxen zorgen soms voor extra uitval.” Ook de verhoging van het voerpad naar het kraamhok ervaart hij als lastig, omdat de zeugen soms moeite hebben met de op- en afstap.
Ondanks de beperkingen weet Pappot toch prima resultaten te behalen. Over de afgelopen acht maanden speende hij gemiddeld 13,4 biggen per worp met een bedrijfsworpindex van 2,42. De varkenshouder is gefocust op het gedrag van zijn dieren.
Voerstrategie
Hij ziet het voeren tijdens de kraamperiode als een samenspel tussen zeug en biggen. „De biggen moeten na de geboorte voldoende vitaal zijn om de melk op te nemen en de zeug moet niet teveel spanning op het uier hebben, omdat anders de eetlust afneemt.” Hij heeft er zijn voerstrategie op aangepast.
Voordat de dieren werpen, krijgen ze eerst handmatig een aantal dagen in het kraamhok een overgangsvoer. Na het werpen krijgen de dieren een voergift van 3 kilogram per dag waarna de varkenshouder dit elke dag verhoogt met 0,5 kilogram. Na 10 dagen bereiken de dieren hun maximale voergift van 9 kilogram. Uit proeven leert Pappot dat het bij een dergelijke voergift belangrijk is dat het varken niet te grote porties krijgt.
Hogere groei
Op zijn bedrijf test hij nu de nieuwste kraamstalvoeren-techniek van Nedap. „Je ziet dat de voeropname bij twee voerbeurten tot een voergift van 6 kilogram geen probleem is; maar daarna wel.” Met de automatische voertechniek van Nedap krijgen de dieren de hoeveelheid voer verdeeld over vier porties per dag.
Ongeveer 70 procent van de voergift krijgen de dieren overdag en de overige 30 procent krijgen de dieren ’s nachts. Pappot zegt bij deze zeugen naast een beter voeropname, ook een hogere groei bij de biggen te zien.
Stress voorkomen
De varkenshouder ziet stress bij varkens als één van de zwaarst onderschatte problemen in de varkenshouderij. Uit de proeven blijkt dat stress effect heeft op voeropname en groei van het dier. Alle biggen worden op zijn bedrijf na geboorte gewogen.
Pappot heeft gemerkt dat de leeftijd van behandeling van de biggen belangrijk is voor een goede opstart. „Je ziet dat de big bij elk stressmoment een terugval krijgt. Maar je ziet ook dat die terugval kleiner is naarmate ze ouder worden.”
Hij merkt ook dat het overleggen voor zowel de biggen als de zeug een stressmoment is. „Onderzoek toont ons dat het merendeel van de doodgelegen biggen, overgezette dieren blijken te zijn. Sindsdien overleggen we biggen alleen de eerste 36 uur na geboorte en daarna niks meer.”
Natuurlijk gedrag
De Achterhoekse varkenshouder vindt dat er bij huisvesting meer moet worden gekeken naar het natuurlijke gedrag van het varken. Hij noemt het voerstation als treffend voorbeeld.
„Voerstations moeten eigenlijk in mijn belevening zoveel mogelijk open zijn. Want een varken heeft net als veel andere dieren de ogen aan de zijkant van de kop. Dit is omdat ze tijdens het vreten de omgeving nauwlettend in de gaten willen houden. Je ziet een varken daarom tijdens het vreten altijd gefocust om zich heen kijken.”
Aanstaande woensdagavond 13 april is de Pig Business thema-avond Huisvesting in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.30 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Richard ter Braak