Mestkelders steeds voller, maar loonwerker kan het land niet op
Loonwerkers beginnen zich onderhand zorgen te maken, zegt secretaris Hans Verkerk van brancheorganisatie Cumela. „De temperatuur is relatief hoog; gras en wintergranen komen in de groei en droger weer is nog niet echt in zicht. Als het straks droog is, is het maar de vraag of loonwerkers dan de wintertarwe nog in kunnen.” De tarwe is nu hier en daar al 10 centimeter hoog; hoe langer het gewas, hoe lastiger het wordt om drijfmest uit te rijden.
De Cumela krijgt ook signalen dat boeren knel komen te zitten in hun mestopslagruimte. „Maar ja, het lukt ons nog steeds niet om over water te rijden”, grapt Verkerk. Bovendien mag er geen mest worden uitgereden als de bovengrond met water is verzadigd; het risico op afspoeling is dan te groot. Verkerk: „Het toont maar weer eens aan dat kalenderlandbouw in een groot deel van de gevallen niet werkt. Dit jaar is daar een voorbeeld van.” Er zit niks anders op dan rustig afwachten tot het droger wordt, aldus de Cumela-secretaris.
'Knudde'
„We staan met de boel bij huis; het is knudde”, verzucht loonwerker Bert-Jan ter Steege uit Enter. „Ik denk dat er dit jaar eerder kunstmest op 't land komt, dan drijfmest. Eigenlijk is het jammer dat we niet al op 1 februari mochten uitrijden, dan hadden we al heel veel kwijt gekund. Het duurt toch zes weken voordat de mest gemineraliseerd is.”
In de eerste uitrijdweek is Ter Steege even ontzettend druk geweest. „Toen hebben we overal al wat weggereden. Maar diverse boeren die het toen niet hebben gedaan, zitten nu in de knel. Wat ze anders voor circa 3,50 euro per kuub hadden kunnen laten uitrijden, moeten ze nu voor 17 euro per ton laten ophalen. Dat is nogal een verschil. Ze laten nu mondjesmaat wat ophalen, om nog zo voordelig mogelijk weg te komen”, ervaart Ter Steege. Mest afzetten kost 12 euro per ton, en daar komen nog 5 euro opslagkosten bij op.
Mestafzet blijft duur, voorspelt hij. „De akkerbouw wacht straks ook niet meer op mest. Als het pootgoed de grond in gaat, gaan ze eerder met kunstmest aan de gang omdat je dan met veel lichter materieel het land op kunt.”
'Alles schuift op'
Loonwerker Robert Vreman uit de Heelweg heeft de eerste paar dagen mest kunnen uitrijden bij boeren in de in de knel kwamen met de mestopslagruimte. „En vorige week nog een tankje, op een heel hoog stuk waar Vitens het water onder vandaan haalt. En dan zitten we nog niet eens in het natste stuk van Nederland”, zegt hij. “Ik denk dat we nog geen 20 procent van deze snee bemest hebben. Vorig jaar hadden we in de eerste twee weken alles al gedaan.”
Anderzijds had de Achterhoek de regen ook hard nodig, geeft hij toe. „Het komt wel goed, alleen alles schuift op. Als het nu twee weken droog blijft, dan valt het nog wel mee. Maar blijft het deze en volgende week nog nat, dan wordt het haast wel eind maart voordat je het bouwland op kunt.” En dan komen de veehouders in de Achterhoek ook echt in de problemen, verwacht hij. „De mestopslagen in de streek zitten ook vol.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Vee & Gewas