Nieuw fermentatiemengsel
„Deze vorm van fermenteren is interessant omdat het veel simpeler is dan andere systemen. Er hoeven geen grote investeringen in geïsoleerde tanks en dergelijke gedaan te worden”, zegt Gerben Klein Lebbink, verkoopleider Varkens Noord Oost van AR.
„Door de hoeveelheid en kwaliteit van de melkzuurbacteriën wordt er meer melkzuur gevormd. De kans op fouten (azijnzuur vorming waardoor er voer moet worden vernietigd) is daardoor kleiner.”
Na 24 uur stabiel
„Het fermentatiemengsel van melkzuurbacteriën moet worden toegevoegd aan een mengsel van gemalen granen en soja. Vervolgens wordt dit mengsel aangemaakt met water met een temperatuur van 37 graden Celsius. De bacteriën gaan zich exponentieel vermenigvuldigen waarbij warmte ontstaat”, legt Klein Lebbink uit.
„Het fermentatiemengsel bevat eiwitten die een bufferende werking hebben. Hierdoor duurt het langer voor de pH gaat dalen en kunnen de bacteriën zich gedurende een langere periode vermenigvuldigen en wordt er meer melkzuur gevormd. “
„Na 24 uur is het fermentatiemengsel stabiel en kan het in een normale opslagtank gepompt worden. Dit hoeft geen geïsoleerde tank te zijn. Door de grote hoeveelheid melkzuur blijft de kwaliteit tot drie weken gewaarborgd. De voorspelbaarheid van de resultaten is met dit mengsel een stuk groter en de kans op fouten kleiner”, beweert de verkoopleider.
Voordelen
Het fermentatiemengsel biedt volgens Klein Lebbink de volgende voordelen:
- Stimuleert de gezondheid wat resulteert in fittere zeugen en gezonde biggen met een hoge voeropname
- Grondstoffen zijn beter verteerbaar
- Met fermenteren worden ook grondstoffen als rogge, raapzaadschroot en triticale inzetbaar
- Positieve beïnvloeding van de smaak van het voer
Voor varkenshouders die geen opslag hebben om enkelvoudige grondstoffen apart te ontvangen of op te slaan biedt AR twee complete mixen aan die geschikt zijn voor fermentatie. De ene mix bevat tarwe en raap, de andere mix bevat gerst, tarwe en soja.
85 euro per potje
„Één potje van het fermentatiemengsel is voldoende om 50 ton grondstoffen te fermenteren. Eén potje kost 85 euro”, zegt Klein Lebbink.