Vervolgonderzoek na mogelijk verband varkens en longkanker
Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. Vorige maand stelde chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch dat er een mogelijk verband bestaat met de hoge concentratie intensieve veehouderij in Brabant en het hogere aantal gevallen van longkanker. Voor GGD Brabant aanleiding om per direct een verkennend onderzoek naar de relatie longkanker en veehouderij te houden.
Momenteel loopt er het grootschalige onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) waarin wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van de intensieve veehouderij voor de gezondheid van omwonenden. De mogelijke relatie tussen intensieve veehouderij en longkanker is niet meegenomen in het VGO onderzoek. Bij de start van het onderzoek was er geen aanleiding deze mogelijke relatie nader te onderzoeken.
Varkensdichte gebieden
Op Twitter is men een eigen onderzoekje gestart door Dukkie16 (melkveehoudster). Uit haar analyse blijkt dat er juist in de varkensdichte gebieden niet meer gevallen van longkanker zijn, maar vooral elders. Die bevinden stroken met een eerdere uitspraak van de GGD Brabant. Het blijkt dat er in het afgelopen decennium in West-Brabant en in de regio Hart voor Brabant een toename van het aantal sterfgevallen door longkanker is geweest. Maar in Zuidoost-Brabant, het varkensdichte gebied is daar geen sprake van.
Dukkie16 constateert dat er wel een mogelijke relatie is tussen de pluimveehouderij en longkanker. Er zijn studies die bovendien aangeven dat de bacterie Chlamydia pneumoniae (papegaaiziekte), aanwezig in pluimvee, mogelijk longkanker kan veroorzaken. Andere studies wijzen weer op het fijnstof als mogelijke oorzaak van longkanker in de veehouderijgebieden. Ook blijkt er een correlatie te zijn tussen longkanker en geiten.
Geen bewijs
Alle studies hebben echter niet onomstotelijk bewezen dat de veehouderij longkanker bij burgers kan veroorzaken. Het gaat slechts over mogelijke verbanden. Eind april denkt de GGD Brabant met resultaten van hun onderzoek te komen. Dan wordt duidelijk of er daadwerkelijk een link bestaat en meer onderzoek nodig is.