'Nieuw fokdoel zal bigoverleving verbeteren'
Als biggen de eerste 5 dagen overleven, zijn de kansen om te overleven en op te groeien tot slachtrijpe leeftijd zeer groot. Dit wordt aangetoond in alle studies door DanBred R&D gebaseerd op data van de kern- en subfokbedrijven. Het kenmerk LP5 (levende biggen op dag 5) is lang opgenomen in het fokdoel van DanBred Yorkshire en DanBred Landras en nu ook in het fokprogramma van DanBred Duroc.
Extra overleving
„In DanBred Duroc, de eindbeer, hebben we gefokt op mannelijke vruchtbaarheid in de laatste 4 jaar. Dit kenmerk was met succes opgenomen in het fokdoel in 2015 om de worpgrootte te verhogen", zeg Birgitte Ask, onderzoeker bij het Deense Pig Research Centre. De worpgrootte is volgens de Deense fokkerijorganisatie gestegen in de commerciële bedrijven.
Een wijziging van het kenmerk 'Vruchtbaarheid en Overleving', zal leiden tot een focus op overleving, naast het hebben van een hoog aantal geboren biggen. „Er zal dus gefokt worden op extra overleving met de inzet van eindberen die biggen fokken met een hoge overleving."
Directe vooruitgang
De wijziging van het fokdoel in DanBred Duroc zal volgens Danbred direct leiden tot een verbeterde bigoverleving dit jaar. De organisatie baseert zich daarbij op berekeningen. „Wij zullen een extra vooruitgang van 0,05 extra biggen op dag 5 zien gedurende het eerste en aankomende jaar, het kenmerk zal stijgen naar 0,1 extra levende biggen en zo verder", aldus Ask.
Hoewel de vooruitgang relatief klein lijkt te zijn, is het volgens het bedrijf belangrijk om rekening te houden met de grote worpen die geboren worden en het feit dat het aantal biggen dat overleeft een cumulatief kenmerk is, jaar na jaar. „Dit zijn belangrijke aspecten die bijdragen aan een significant lagere sterfte en een betere overleving."
Economisch gewicht
Biggen die overleven geven een beter rendement. Daarom is de economische waarde van het kenmerk 'Vruchtbaarheid en Overleving' hoger dat het oude kenmerk 'Mannelijke vruchtbaarheid'. „Meer specifiek is het 1,49 euro per big, in plaats van de vroegere 1,34 euro per big zoals vroeger, concludeert Birgitte Ask."