'Samenspel zeug en big belangrijk bij voeren'
Hij gaf een lezing over zijn ervaringen met het nieuwe Nedap Kraamstal & Dekstal Voersysteem voor zeugen in onder meer de kraamstallen. Door minimaal vier keer per dag te voeren en in de zomer tijdens de koele periodes doen zijn zeugen, en daarmee de biggen, het beter.
Stressmomenten
Bert Pappot is een vreemde eend in de bijt en dat in de positieve zin van het gezegde. Als ras-Amsterdammer is hij zeugenhouder in Eibergen geworden en Pappot bestuurt zijn bedrijf met 400 zeugen (Topigs 20 x Tempo) op eigen wijze en met goede resultaten van 31 biggen per jaar per zeug. Zo schrikt hij niet van nieuwe technieken en maken Nedap, ForFarmers, en Nutreco graag gebruik van zijn stallen om innovaties in de praktijk te testen. Ook lopen er regelmatig studenten rond die allerlei metingen en onderzoeken verrichten.
Voor Pappot is een ding erg belangrijk: de stressmomenten van zeug en big zo veel mogelijk voorkomen. Dat is ook de reden waarom hij het Kraamstal & Dekstal Voersyteem wil testen op zijn bedrijf. De resultaten, zelfs in zijn relatief oude stallen, stellen hem niet teleur. „Met het het Kraamstal & Dekstal Voersyteem kan ik meerdere keren per dag voeren”, vertelt Pappot aan de ruim 60 toehoorders in de showroom van varkenshouder Johnny Hogenkamp in Dalfsen.
3D beelden
Terwijl Pappot vertelt, laat een beamer op de achtergrond virtuele 3D beelden en video’s van zijn stallen zien. „De voeropname van de zeugen is beter met vier porties per dag. Een varken heeft de natuurlijke neiging om te schrokken. Als hij in de natuur een stapel appels vindt, vreet hij dat in een keer op. Ze weet namelijk niet of er morgen weer zo’n kans komt. In de stal doet ze precies hetzelfde. Maar net als bij de mens reageren maag en darmen hier negatief op. Het is dus beter om vaak te voeren.”
Naast het standaardvoer verstrekt Pappot dextrose (suiker vertoonde geen effect) voor extra energie en aspirine om de pijn en druk op de uiers te verlagen.
Vaker voeren is beter
Vaker voeren, voorkomt ook stress. Tijdens de kraamperiode, als de zeugen tot negen kilo voer krijgt, voert Pappot zelfs vijf keer. In de zomermaanden kan hij het voersysteem zo instellen dat deze voer verstrekt in de koele periodes zoals de nacht, ochtend en avond. Hij merkt dat de voeropname daardoor veel beter is en dat heeft weer zijn effect op de gezondheid van de zeug en kwaliteit van de biggen met een hoger speen- en geboortegewicht.
Pappot: „Met dit systeem kun je tot 1,5 kilo per dag extra voeren. De zeugen krijgen daardoor in totaal zo’n 180 tot 200 kilogram. De kwaliteit en uniformiteit van de biggen is daardoor beter en natuurlijk ook de levensvatbaarheid en vitaliteit. Zeug en big komen beide goed uit de kraamstallen.”
Voer op aanpassen
Overigens vindt Pappot het belangrijk om goed naar de zeug en het koppel te kijken en daar het voer op aan te passen. „Het samenspel tussen zeug en big is belangrijk. Een zeug met een lichter koppel biggen hoeft minder hard gevoerd te worden. Anders produceert de zeug teveel melk. Bij pleegmoeders moet je daarnaast ook het voerschema aanpassen aan de leeftijd van de biggen.” Met het nieuwe voersysteem kan hij dat eenvoudig instellen. Zowel het hok, voerstation en zeug hebben transponders, die met elkaar communiceren. Pappot hoeft slechts in de computer het voerschema aan te passen.
Nedap heeft het Kraamstal & Dekstal Voersysteem evens in de dekstallen geïnstalleerd en ook hier merkt Pappot dat de zeugen het voer goed opnemen. Dat heeft zijn weerslag op vruchtbaarheid, kwaliteit van de eicel en vitaliteit van de zeug. „Door de zeugen goed te voeren, ook in de zomer, ontwikkelt de eicel zich beter en dat heeft weer een betere big tot gevolg.”
Virtuele toer Oosterlaken
Ook zeugenhouder Gerbert Oosterlaken uit Beers gaf een korte lezing over zijn innovatief bedrijf, waarover hij uiterst tevreden is. Uitganspunt voor de stal waren dat deze simpel en efficiënt moest zijn. Alle keuzes die gemaakt werden, moesten de gezondheid bevorderen. De stal moest minder arbeid en meer werkplezier opleveren. Daarnaast wilde Oosterlaken dat de stal ook flexibel was en in de toekomst relatief eenvoudig aangepast kon worden. De aanwezigen konden na afloop van de lezing de stal van Oosterlaken met eigen ogen zien; via hun smartphone.
Pigbusiness is de laatste maanden op de virtuele toer. Met een app op je smartphone en een speciaal brilletje om je smartphone in te monteren, kun je zo een virtueel kijkje nemen in de stal. Pigbusiness had daarvoor speciale 360 graden video’s in de stallen van Oosterlaken gemaakt. Het resultaat was verbluffend. Alsof je daadwerkelijk in de stal staat.