Vion Food boekt nettowinst van 22 miljoen euro
Dit is vooral te danken aan het 11 miljoen euro hogere bedrijfsresultaat en 16 miljoen euro lagere netto financiële lasten, wat komt door uitzonderlijk hoge interestlasten voor pensioenen in 2014.
Moeilijke marktomstandigheden
Vion zegt dat het resultaat werd behaald ondanks moeilijke marktomstandigheden in de varkensvleesindustrie, die het operationele bedrijfsresultaat (EBITDA) negatief beïnvloedden. In 2015 ging Vion Food door met het optimaliseren van haar productielocatienetwerk, door een aantal vestigingen te sluiten en 64 miljoen euro te investeren in overige locaties.
Francis Kint, CEO Vion Food: „In 2015 hebben we de positieve lijn die in 2014 is ingezet, verder doorgetrokken. We hebben geïnvesteerd in verbetering van onze productie-infrastructuur. In 2014 en 2015 is het aantal productielocaties van 35 teruggebracht naar 25, zonder dat dit ten koste is gegaan van het volume. We hebben daarnaast vooruitgang geboekt, door de dieren via valorisatie optimaler te verwaarden en door programma's te implementeren met betrekking tot dierenwelzijn en regionaliteit."
Eigen vermogen gegroeid
Met een brutoschuld van 70 miljoen euro en 123 miljoen euro aan liquide middelen, was de nettokaspositie 52 miljoen euro (2014: 87 miljoen euro). Dit houdt in dat Vion Food de-facto schuldenvrij is. „Ons eigen vermogen is van 397 miljoen euro gegroeid naar 416 miljoen euro en onze solvabiliteit is in 2015 zeer sterk gebleven met een ratio van 44,1 procent, tegenover 40,5 procent in 2014.”
Voor 2016 verwacht Vion gedurende het eerste deel van het jaar dat de prijzen in de varkensvleessector onder druk zullen blijven staan, wat gedeeltelijk wordt verlicht door de regeling voor particuliere opslag van de EU. „We verwachten niet dat de prijzen voor de tweede helft van het jaar weer het normale niveau zullen bereiken. In de divisie Food Service zetten we in op verdere groei van onze afzet, door uitbreiding van ons aanbod in diepvriesproducten.”
Tekst: Ruben van Boekel