Chinese onderzoekers claimen opnieuw ontwikkeling varkenspestvaccin
In een aantal testen toonden de wetenschappers aan dat bij varkens die het nieuwe vaccin kregen, het AVP-virus zich niet vermenigvuldigde in klierweefsel van organen, in het bloed of in de lymfeklieren. Het virus was na ongeveer twee weken niet langer in het lichaam aanwezig en kon niet in de varkens overleven.
Nog geen praktijktesten
Bij zeugen had immunisatie door het vaccin geen negatieve effecten op de zwangerschap of het aantal geworpen biggen. De onderzoekers waren ook in staat om de vaccinstam effectief in beenmergcellen van varkens te ontwikkelen en vermeerderen en ten minste 200.000 doses vaccin uit de primaire cellen van een big te produceren. Het genetisch gemodificeerde en verzwakte virus is volgens de Chinese wetenschappers een veilig en effectief vaccin tegen Afrikaanse varkenspest. Er zijn echter nog geen praktijktesten uitgevoerd en de wetenschappers geven niet aan wanneer het vaccin klaar is voor gebruik. Ook is de vraag niet beantwoord of het vaccin geschikt is voor andere varianten van het virus.
Amerikaans vaccin
De American Society for Microbiology (ASM) had onlangs ook al gerapporteerd over de ontwikkeling van een experimenteel vaccin. Een vaccin, genaamd I177L, werd ook ontwikkeld om een gen uit de AVP Georgia-virusstam te verwijderen. Volgens de ASM bleven de daarmee gevaccineerde varkens gedurende de observatieperiode van 28 dagen zonder klinische symptomen en vertoonden ook geen virusuitscheiding.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Harbin Veterinary Research Institute