EU zal in 2020 een record aan varkensvlees produceren
Het binnenlandse verbruik ofwel de consumptie in de meeste EU-lidstaten daalt nog steeds, vooral in Duitsland, waardoor bijna vier miljoen ton Europees varkensvlees in karkasgewicht beschikbaar blijft voor de export. Bijgevolg zal meer dan 16 procent van de Europese productie naar derde landen worden uitgevoerd, waarbij China het de belangrijkste afzetmarkt van de EU-varkensvleesproducenten is. Ondanks de toename van de exportvraag wordt door USDA verwacht dat de varkensvleesproductie in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije en Hongarije zal worden verminderd. Op basis van nieuwe investeringen voorspelt het ministerie dat Spanje Duitsland zal overtreffen als de grootste varkensvleesproducent van de EU.
Krap biggenaanbod
Als reactie op de Chinese vraag naar varkensvlees is de varkensstapel in de EU in 2019 uitgebreid, terwijl in 2019 de vraag naar biggen weer aantrok. De zeugenstapel was echter met 380.000 zeugen gekrompen, waardoor de biggenprijs is gestegen. Op basis van de uitzonderlijk goede marktomstandigheden voor de varkensfokkerijsector in 2019 is de zeugenpopulatie in de EU met 216.000 stuks toegenomen. Voor 2020 wordt het aantal geslachte dieren in de EU op 259,7 miljoen varkens geraamd. Een niveau dat alleen in 2016 en 2018 werd overtroffen.
21 miljoen ton minder consumptie
Terwijl de varkensvleesproductie in de EU toeneemt, daalt de binnenlandse consumptie rond 20,8 miljoen ton. In de meeste landen daalt het verbruik licht, maar in Duitsland is er sprake van een aanzienlijke daling. De totale Duitse consumptie zal naar verwachting dalen tot ongeveer 20,3 miljoen ton, waardoor 3,9 miljoen ton karkasgewicht beschikbaar blijft voor de export.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: USDA