Afzet varkensvoer ForFarmers in Nederland onder druk
Dat schrijft ForFarmers donderdag 12 maart in een uitgebreid persbericht waarin de voerfabrikant hun jaarverslag over 2019 toelicht. De productie (qua gewicht) groeide licht in de varkenssector in Nederland en België, terwijl de varkensstapel kromp. Varkenshouders profiteerden van een sterke stijging van de prijs van varkens.
Aangezien het budget verhoogd is, denkt de voerfabrikant dat de krimp van de Nederlandse varkensstapel door de warme sanering de komende twee jaar hoger uit kan vallen dan de ingeschatte 7 tot 10 procent. Het kabinet maakte in februari 2020 bekend dat er boven op het bestaande budget van 180 miljoen euro extra geld beschikbaar wordt gesteld voor de sanering varkenshouderij, om alle inschrijvers die aan de eisen voldoen te helpen hun bedrijf te beëindigen.
Terughoudend met uitbreiding
De gemiddelde Europese varkensprijzen (zowel voor biggen als voor varkens) stegen vanaf het tweede kwartaal van 2019 sterk als gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in China en de daardoor aanzienlijk gekrompen varkensstapel aldaar. Aan het einde van 2019 lagen de gemiddelde Europese varkensprijzen meer dan 40 procent hoger dan een jaar eerder.
Dit was echter niet het geval in België. Daar gold een exportblokkade voor Belgisch varkensvlees naar een aantal landen buiten Europa omdat er Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen was geconstateerd. In Nederland en Duitsland waren varkenshouders terughoudend om hun veestapels uit te breiden, ondanks de gestegen prijzen.
Duitse varkensstapel krimpt
In Duitsland neemt de publieke en politieke aandacht voor de milieu-impact van de agrarische sector toe. Het verminderen van fosfaat- en ammoniakuitstoot wordt steeds belangrijker in Duitsland, vooral in de varkenssector. Dit resulteert in maatregelen waaronder subsidies aan veehouders om te stoppen, en dus in een krimpende varkensstapel, vergelijkbaar met de situatie in Nederland.
De concurrentie in de Duitse varkenssector nam toe, met druk op de volumes in 2019 tot gevolg. In Polen groeide de afzet in de varkenssector door de uitbreiding van het sales- en marketingteam, ondanks de dreiging van de Afrikaanse varkenspest.
Varkenshouders in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met minder lokale vraag naar hun producten, wat volledig werd gecompenseerd door een hogere vraag naar varkensvlees, vooral uit Azië. Varkensprijzen in het Verenigd Koninkrijk stegen enigszins in 2019, maar minder dan op het continent. De trend naar minder, maar grotere varkensbedrijven zet zich door. De varkensstapel kromp licht. Het volume in de varkenssector daalde nog enigszins door de aangescherpte commerciële propositie, en vooral doordat een grotere afnemer minder dieren had.
Winst fors lager
De winst van de veevoerfabrikant daalde in 2019 met 69,8 procent naar 17,7 miljoen euro. Dit komt vooral doordat grondstoffen te duur zijn ingekocht en de markt in het Verenigd Koninkrijk sterk achterblijft bij de verwachting De omzet groeide vorig jaar met 2,4 procent tot bijna 2,5 miljard euro. De afzet van mengvoer steeg met 1,9 procent naar 7,08 miljoen ton. Deze stijging komt door de overnames die ForFarmers in 2018 deed. Lees hier het uitgebreide persbericht waarin de voerfabrikant haar jaarverslag van 2019 toelicht.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: ForFarmers