Column: Depressieve en onwerkbare varkensmarkt voor handelaar en varkenshouder
Foute boel. Twee woorden, maar hiermee is de varkensmarkt op dit moment het meest treffend omschreven. De onzekerheid door het corona-virus is troef. Afzetmarkten vallen al of niet tijdelijk weg en daardoor weten slachterijen niet hoeveel vlees ze kunnen verkopen en voor deze hoge prijs invriezen, gebeurt zeker niet. Gevolg: de vraag naar varkens vermindert en de prijs keldert.
Boerenvarkensprijs duikelt met 12 centen neerwaarts
De varkensmarkt heeft aan een ding altijd en hele grote hekel gehad en dat is onzekerheid. Dit geldt natuurlijk voor alle markten, maar in het bijzonder de varkensmarkt. Teleporc in Duitsland verlaagde als eerste zijn notering op dinsdag met 2 centen en dan hoop je dat het woensdag nog mee gaat vallen. Als er dan een min 6 centen gepubliceerd wordt en Tönnies er ook nog eens met min 9 overheen gaat, dan weet je dat het echt foute boel is. Varkens worden afbesteld of doorgeschoven. Dit is dus met één week verlagen zeker niet weer op orde. Dat vrijdag de Teleporc 'slechts' min 9 centen deed, kwam doordat verreweg de meeste partijen niet werden verkocht.
In Nederland is de situatie niet veel beter. Handelaren maken melding van berichten dat slachterijen per dag gaan bekijken hoeveel varkens ze willen slachten en varkens op het laatste moment nog willen kunnen afbestellen. Voor de handelaar maar zeker ook voor de varkenshouder gaan er hierdoor onwerkbare situaties ontstaan. Een ding is wel zeker: Er staan ons een paar zeer lastige weken voor de boeg. Over de prijs zullen we dan nog maar even niet spreken. De Boerenvarkensprijs wil graag voorop lopen bij stijgingen en dan zal je ook je verantwoordelijkheid moeten nemen als het tegen zit. We komen met een zeer grote daling van maar liefst min 12 centen en duikelen naar 1,93 euro (excl. btw). We moeten er wel bij vermelden dat we hopen dat de prijs niet verder hoef te dalen. Al is die hoop tegen beter weten in.
Niemand wil nu een hoge biggenprijs betalen
Op de biggenmarkt is het niet veel beter. Niet dat er direct een overschot aan biggen is, maar niemand wil meer zo een hoge prijs betalen nu de varkensmarkt onder zware druk staat. Waar we vorige week nog spraken over een pas op de plaats maken, is het nu hoe hard en hoe lang gaan we naar beneden. Waar Vion het woensdag het nog aandurfde om onveranderd te noteren, maakte de VEZG er vrijdag al een min 3,50 euro van en de Boerenbiggenprijs verlaagd met 4 euro van 87 euro naar 83 euro en ook hier is het duidelijk: Volgende week gaat het verder naar beneden.
Men wordt ziek gepraat en denkt vaak alleen maar aan zichzelf
Corona is de ziekte, die het meest in de laatste weken genoemd wordt, maar is de media niet een veel grotere ziekte. Zeg maar een 'virus' waarmee veel mensen in een sneller tempo door besmet zijn. Voor Corona zal de teller zondag wel boven de 1000 komen. Als je echter alleen al ziet hoeveel mensen er vrijdag aan hamsteren zijn geslagen, dan kan je maar één ding stellen: Men wordt ziek gepraat en denkt vaak alleen maar aan zichzelf. Gelukkig zijn varkenshouders een nuchter volkje. We kunnen tegen een stootje, laten ons geen paniek aanpraten en ik ga ervan uit dat we ook voldoende weerstand en veerkracht hebben om deze tegenslag het hoofd te bieden.