Als je bouwt, doe het dan goed
Dat waren woensdagavond 20 april de twee belangrijkste conclusies van de bedrijvencarrousel tijdens de thema-avond Huisvesting van Pig Business in Ons Boerenerf in Nederweert-Eind.
Adviseurs van de thema-partners Bouwimpex, Coppens, Freshlight Agri, Geling Advies Nooyen en Stienen BE leiden de discussies over door Pig Business aangedragen stellingen. Groepjes varkenshouders en andere aanwezigen bespraken stellingen die betrekking hadden op het vakgebied van de betreffende adviseur.
Een nieuwe stal moet je tegenwoordig in 15 jaar afschrijven
De aanwezige varkenshouders vonden dat je degelijk en robuust moet bouwen. Ook vroegen ze zich af waarom we niet aan modulebouw doen omdat elke varkenshouder zijn eigen hokmaten hanteert. Om goed te produceren heb je dier, mens en goede bedrijfsomstandigheden nodig, ga dus niet ondermaats bouwen.
De conclusie van adviseur Arnold Groot Severt: „Reken voor je ruwbouw een levensduur van 20 jaar en voor de inventaris 2 x 10 jaar. Bedrijfseconomisch schrijf je natuurlijk iets korter af. Modulebouw in de vleesvarkenshouderij zie ik wel wat in.”
Een biggenonderkruip maakt een biggenlamp overbodig
De stal-layout bij een onderkruip is volgens varkenshouders belangrijk. Zet de zeug met de kop naar de muur. Het overzicht ontbreekt volgens varkenshouders bij biggenonderkruip. De Denen hebben hun stallen met dit systeem frisser en ze ventileren meer, maar ze hebben ook heel andere varkens.
Bovendien verwarmt de vloerverwarming van een biggennest de stalruimte en dat vreet energie. Arnold Veldman vatte het samen: „De combinatie van een gestuurde biggenlamp en een onderkruip bespaart je veel energie. Een onderkruip alleen is onvoldoende.”
Fijnstof is de grootste ziekteverwekker in de varkenshouderij
De discussie ging er vooral over of fijnstof wel dan niet een ziekteverwekker is. Het is in elk geval een drager voor virussen of bacteriën of andere pathogenen. „Ik heb nog nooit een varken met COPD gezien”, zei een varkenshouder.
Adviseur Herman Kranenberg vertelde over de Led-verlichting zoals FreshlightAgri die levert: zuinig, met fullspectrum daglicht en ionisatie. De ioniserende lampen spelen een rol in de fijnstof- en ammoniakreductie. Voor de maatlat leveren ze een score van 30 op.
Met optimaliseren verdien je meer dan met bedrijfsuitbreiding
Uitbreiden gaat niet en optimaliseren kost het minste, waren reacties van varkenshouders op deze stelling. Productietechnisch is een nieuwe stal volgens hen echter beter dan een grote renovatie.
Hans Gerrits hield de varkenshouders voor: „Ga je renoveren binnen een bestaande een ruimte, dan wil je vaak betere looplijnen en meer volume in je stal. Maatvoeringen kloppen nooit. Je moet altijd compromissen zoeken. Dat kost je geld en efficiëntie. Neem afscheid van die oude stallen: bouw nieuw.”
Grip voor de zeug is het allerbelangrijkste aan kraamstalroosters
„Roosters met meer grip zijn vaak ruwer. Verlies niet uit het oog dat ruwheid slecht is voor de spenen en de gewrichtjes van de biggen,” was een reactie. De voordelen van staal en kunststof werden bediscussieerd.
Gerben Nooijen vindt de opmerking ‘Comfort is het belangrijkste aan kraamstalrooster’ de allerbeste die hij deze avond gehoord heeft. Ook de opmerking ‘hygiëne wordt in toenemende mate belangrijk bij de kwaliteit van roosters,’ scoort hoge ogen bij de varkenshouders.
Met goede klimaatinstellingen kan elke varkenshouder geld besparen
„Klopt, ” is de algemene reactie. „Maar hoe?” is de vraag. „Wanneer buiten warm of koud is, hebben we een probleem. En als het hard waait zijn de problemen nog groter.” Voorbeelden volgen, waarin de klimatisering niet optimaal werkt.
Adviseur Erwin Stienen ziet met apparatuur die invloed van buitenlucht volledig neutraliseert de oplossing. Volgens hem bestaat deze uit een drukgeregelde luchtinlaat; gebruikmaking van een warmtewisselaar in de instromende verse lucht, om koude- en warmtepieken af te vlakken. Een soort haaientandsysteem in de luchtinlaat moet krachtige windstoten neutraliseren.