Varkenshouders moeten 8 miljoen euro storten in Diergezondheidsfonds
Naast dekking van de vaste kosten, worden hiermee ook de noodzakelijke reserves voor het fonds opgebouwd. Dit is noodzakelijk om bij een uitbraak van Klassieke Varkenspest (KVP), Afrikaanse varkenspest (AVP), MKZ of Ziekte van Aujeszky snel tot uitbetaling van de vergoeding aan varkenshouders over te kunnen gaan.
Achter de afspraken
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) staat achter de afspraken die zijn vastgelegd in het Diergezondheidsfonds. De varkenshouders betalen via de jaarlijkse heffing een ‘verzekeringspremie’. De POV wil deze ‘verzekeringspremie’ voor de varkenshouders zo laag mogelijk houden. De POV is partij in het convenant en praat dus mee over de hoogte van de heffingen en bewaakt de uitgaven, die vanuit het fonds worden gedaan.
Het nog verder verbeteren van de ‘biosecurity’ en het verhogen van het preventieniveau om de risico’s voor insleep van dierziekten te verlagen zijn volgens de POV de beste ‘verzekering’ om ervoor te zorgen de bijdrage van de varkenshouders aan dit fonds in de komende jaren omlaag kan.De POV heeft er eerder met succes voor gepleit om de kostenverdeling over de verschillende diercategorieën en bedrijfsvormen evenwichtig te verdelen op basis van de toegevoegde waarde per schakel. Dit puntensysteem is uitgewerkt en wordt nu toegepast.
Informatie
Uitgebreide informatie over het Diergezondheidsfonds over onder meer de hoogte van de heffing per type afgevoerd dier, de besteding van de heffingen, het puntensysteem en de inspanningen van de POV gericht op het verkleinen van de populaties wilde zwijnen zijn hier te vinden. Voor meer informatie kijk op de website van RVO.
Bekijk hieronder een animatie over het Diergezondheidsfonds