Rabobank: eerste tekenen van herstel in varkenssector
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/24/108/35aaba261.-detail.jpg)
Dat is de verwachting die de Rabobank schetst in het donderdag 21 april verschenen Kwartaalbericht Varkens. De krimp van de zeugenstapel in heel Europa en daardoor een afnemend aantal biggen, zal de biggenprijzen positief ondersteunen.
Voor 2016 verwachten de sectorspecialisten van de Rabobank een gemiddelde voerwinst voor de fokzeugen. Voor de vleesvarkens wordt een voerwinst van -5 pocent verwacht; dat is iets onder het gemiddelde maar ten opzichte van 2015 wel herstel. Voor veel varkenshouders zal dit herstel nog onvoldoende zijn om boven de kostprijs uit te komen.
‘Eerste tekenen hoopvol’
„Het dal van deze varkenscyclus lijken we met het vierde kwartaal van 2015 achter ons te laten. Ondanks een teleurstellend eerste kwartaal van 2016 vielen de biggenprijzen hoger uit dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Een opleving die de komende maanden langzaam door zal zetten”, verwacht Koen van Bergen, sectormanager varkenshouderij bij de Rabobank.
„Positief is ook dat de Europese export van varkensvlees met 20 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zolang de prijzen absoluut gezien echter nog onder de kostprijs liggen, kunnen we nog niet spreken van echt herstel. Maar de eerste tekenen zijn hoopvol”, vindt Van Bergen.
Markomstandigheden
De marktomstandigheden in de varkenshouderij voor 2e kwartaal van 2016:
- De private opslagregeling zal tijdelijk een prijsdrukkend effect hebben. Eind april/begin mei komt opnieuw 60.000 ton varkensvlees op de markt; dit is tweederde van het totale volume in de opslagregeling.
- De consumptie in Europa stabiliseert.
- Nieuwe milieuwetgeving in China leidt tot afnemende productie in China; de vraag vanuit China naar varkensvlees groeit en EU-landen zullen dit grotendeels invullen.
- Toename van de export naar China heeft een gunstig effect op de totale export en helpt om de vleesvoorraden in Europa versneld af te bouwen; mogelijk leidt dit tot sneller prijsherstel voor de Europese varkenshouder.
- De voerprijzen blijven de komende maanden stabiel, ook al stijgen de wereldwijde grondstofprijzen licht.
De krimp van de zeugenstapel zal pas in de tweede helft van 2016 resulteren in een lager aanbod van varkensvlees. Tegelijkertijd neemt de productiviteit van de zeugen toe en komt het vorig jaar opgeslagen varkensvlees (90.000 ton) weer op de markt. Echt herstel van de Europese markt laat dus nog even op zich wachten; daarvoor moet het aanbod afnemen en de afzet (consumptie en export) toenemen.
Meer informatie is te vinden in het Kwartaalbericht Varkens op de website van de Rabobank.