Varkensmarkt blijft redelijk op niveau ondanks corona-paniek
„Als de handel niet wil vlotten en varkens niet snel genoeg verkocht worden, daalt de prijs”, vertelt Pig Business columnist en varkensmarktkenner Willy Wolfkamp. „Teleporc besefte dat er met de huidige crisis geen veiling gevoerd kon worden met een eerlijke prijs en heeft de veiling stopgezet om een onverantwoorde daling van de varkensprijs te voorkomen. Niemand wil dat er teveel varkens zijn in een markt waar de vraag is verminderd. Maar dat is op dit moment niet het geval. In Nederland worden de varkens redelijk normaal geslacht, zo blijkt uit een belronde. Slechts tien procent van wat er normaliter geslacht wordt, schuift men nu door.”
China importeert nog steeds
De paniek van vorige week was volgens Wolfkamp groter dan dat het marktprobleem in werkelijkheid was. De vraag zakte niet ineens onderuit. „Een crisis is altijd slecht nieuws voor de varkenshouders, want dat heeft direct effect op de varkensmarkt. Als slachterijen daarnaast een mogelijkheid zien om de prijs te drukken, zullen ze dat niet laten. De Duitse slachter Tönnies was vorige week de eerste die een prijsdaling inzette en toen waren de rapen gaar. Woensdag en donderdag werden varkens afbesteld. Niet omdat er geen vraag naar varkensvlees was , maar puur om de prijs te drukken.”
Het gerucht dat er talloze niet geloste schepen vol varkensvlees voor de Chinese havens liggen te wachten, vormde inleiding van de paniek. Dit gerucht blijkt vals te zijn. Wolfkamp: „Het is niet waar dat China te veel varkensvlees heeft. Het importeert nog steeds varkensvlees.”
Geen forse prijsverlaging
Nu Teleporc tijdelijk de veiling sluit, is een vrije prijsnotering weggevallen. Wat gaat er nu gebeuren? „Dat is altijd lastig te zeggen, maar het lijkt mee te vallen”, antwoordt Wolfkamp. „De prijs zal grotendeels bepaald worden door de slachterijen. Sommigen beweren dat de prijs tot wel 50 centen kan zakken. Dat is onzin. De wereldmarkt stelt voornamelijk de prijs vast en de vraag naar varkens blijft goed."
Veel mensen hebben daarnaast gehamsterd en de winkels zijn leeg. De hamsteraars gaan deze producten nu niet direct consumeren, maar ze hebben een voorraad aangelegd. Wolfkamp: „Ze zullen vandaag en morgen nog steeds varkensvlees gaan kopen. De problemen dat er verminderde vraag naar varkensvleesproducten is, komt dus pas over een tijd. Maar wellicht is de beste voorbode, dat de paniek van vorige week geen realiteitszin heeft, wel het feit dat de Duitse slachterijen de varkens die zij vorige week nog afbestelde deze week weer gewoon hebben opgenomen. Het lijkt er zelfs op dat de Duitse slachterijen voor de komende week de prijs op ‘onveranderd’ laten staan