Nieuw pachtakkoord: LTO voor, NAJK tegen
Door de overeenstemming kan het vorig jaar vastgelopen ‘Akkoord van Spelderholt’ toch als een compleet pakket worden voorgelegd aan de politiek. Ondertekenaars van het eindakkoord zijn LTO Nederland, de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), ASR Vastgoed Vermogensbeheer, de 12 Landschappen en Vereniging Natuurmonumenten.
De eindtekst waarover tussen de meeste organisaties nu een akkoord is bereikt, komt op de belangrijkste punten overeen met de hoofdlijnen van het Akkoord van Spelderholt, namelijk:
• Het behoud van reguliere pacht, maar met een vrije prijs voor nieuw af te sluiten overeenkomsten;
• Flexibele pacht als opvolger van geliberaliseerde pacht, welke pachtvorm ook mogelijk zal zijn voor gebouwen;
• De introductie van loopbaanpacht als pachtvorm die de pachter bedrijfszekerheid biedt tot hij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
Dicht bij uitgangspunten LTO
Volgens portefeuillehouder Arnold Michielsen van LTO staat dit akkoord dicht bij de uitgangspunten van de LTO. „Het pachtsysteem moet duurzaam grondgebruik bevorderen en zorgen voor duurzame relaties tussen pachter en verpachter. En het stelsel moet leiden tot een pachtprijs die recht doet aan wat er met de grond verdiend kan worden.”
Michielsen gaat er vanuit dat het eindakkoord nu ook wettelijk geregeld gaat worden. „Het zou vreemd zijn als de politiek er alsnog een heel andere draai aan zou gaan geven.”
Voorstel voorbij aan doel
De Bond van landpachters en eigen grondgebruikers (BLHB) en de agrarische jongeren van het NAJK kunnen zich niet vinden in de eindvoorstel. Volgens Eric Pelleboer, voorzitter van de NAJK, was de doelstelling van het nieuwe pachtakkoord dat er meer gefocust zou worden op langdurige pacht. „Het belang hiervan is continuïteit van bedrijfsvoering voor agrarisch ondernemers en behoud van duurzaam grondgebruik.”
BLHB en NAJK zijn van mening dat het voorstel zoals het er nu ligt aan deze doelen voorbijgaat. Verder zijn BLHB en NAJK het ook niet eens met de uitfasering van reguliere pacht en de wijze waarop de pachtprijs bij nieuwe contracten tot stand komt. Volgens BLHB en NAJK dient het pachtprijssysteem een relatie te hebben met de verdiencapaciteit van de grond. Ook hebben BLHB en NAJK geen vertrouwen in de voorgestelde wijze van pachtprijstoetsing.
De LTO betreurt het afhaken van BHLB en NAJK. LTO gaat nog in gesprek met het NAJK-bestuur over de voorstellen.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Agrio archief, Jorg Tönjes