Ondanks corona gaan stikstofonderhandelingen door
Ondanks dat de coronacrisis volop de aandacht eist van de agrarische sector, is het Landbouw Collectief nog druk bezig met de uitwerking van maatregelen en onderhandeling met het ministerie van LNV, in het stikstofdossier. Op 1 april staat een volgend overleg gepland met minister Schouten en premier Rutte. Dit zal vanwege corona geen fysieke bijeenkomst zijn.
Voor de varkenshouderij zijn, volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij, de belangrijkste onderwerpen in de onderhandeling:
- Milieuorganisatie MOB is begonnen met het aanspannen van rechtszaken tegen bedrijven met een melding. Het Landbouw Collectief wil snel duidelijkheid van de overheid, hoe deze bedrijven vergund gaan worden.
- Om extern salderen tussen bedrijven mogelijk te maken, zonder te veel verlies van stikstof, is een registratiesysteem nodig dat stikstof registreert op hexagoonniveau. Een hexagoon is een gebied met een oppervlakte van een hectare en de vorm van een honingraat. Er wordt daarbij een scheiding gemaakt tussen stikstofoxiden en ammoniak. Binnen deze schotten lossen de verschillende sectoren dan zelf hun stikstofsaldering op.
- Er moet een herijking komen van het effect van stikstof op Natura 2000 gebieden. Dit moet duidelijk maken in welke mate stikstof bijdraagt aan de achteruitgang van het natuurgebied, en in welke mate verdroging, verzuring en onvoldoende beheer.
- Het effect van maatregelen op de instandhouding en/of herstel van natuur moet beter worden gemonitord.
- Provincies zijn gestart met een gebiedsgerichte aanpak. Regionale collectieven vanuit de boerenorganisaties houden de vinger goed aan de pols. Er wordt afgestemd met het landelijke Landbouw Collectief.
- Er moeten goede afspraken worden gemaakt over de ammoniak die de varkenshouderij binnenkort gaat leveren vanwege de saneringsregeling.