Column: Duitsland blijft onveranderd en Nederland zal iets dalen
De varkensmarkt begint weer enigszins tot rust te komen. Veelal worden alle aangeboden varkens weer opgenomen, maar de prijs zal in Nederland aankomende week toch nog een keer dalen, zodat er in twee weken tijd toch weer 15 centen van de vleesvarkensprijs zijn afgegaan. Duitsland doet het wat dat betreft iets beter en neemt genoegen met min 13 centen in twee weken.
Aanbod varkens zal in de komende week iets afnemen
In Duitsland komt er ook weer wat vraag naar varkens; al heeft de graadmeter de Duitse Teleporc deze week niet genoteerd, omdat ze bang waren voor een extra daling te zorgen. Wel was er vraag naar varkens op de schaduwnotering van dezelfde Teleporc en daar werd tussen de 1,945 euro en de 1,96 euro genoteerd. Dit geeft aan dat we een klein beetje erop mogen rekenen dat Duitsland volgende week een onveranderd gaat noteren. Nederland zal zoals gezegd nog een keer dalen. Verschillende handelaren geven wel aan dat het aanbod de komende weken iets gaat afnemen, zodat er ook in Nederland voorlopig weer een bodem in de notering komt. Ik zeg voorlopig. Niet dat de markt slecht is, zeker niet, maar de prijs en handel zijn afhankelijk hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt. Denemarken nam in deze crisistijd zelfs genoegen met min 4 centen in twee weken en die prijsdaling is meer gebaseerd op de werkelijk waarde van de varkens en reageert de markt in dit land minder op de corona-uitbraak.
De Boerenvarkensprijs is een Nederlandse notering en we hadden vorige week nog even de hoop dat we er met eenmalige verlaging waren. We moeten toch nog 3 centen dalen en komen tot een notering van 1,90 euro. Even in relativerend perspectief gezien: Dat is nog geen slechte prijs in tijden van een globale gezondheidscrisis. Daarnaast stijgt de prijs van varkensvlees in de winkels en dat is toch een teken dat de vraag goed is en de handel niet op instorten staat.
Biggenexport begint lastig te worden
Met de biggen is het slechter gesteld. De vraag valt weg. Export naar Polen en Spanje begint lastig te worden, maar deze biggen moeten wel een plekje krijgen. Ook in Nederland en Duitsland doen de mesters het wat rustiger aan. Waar er in een oplopende markt bij wijze van spreken nog op dezelfde dag nieuwe biggen in het lege varkenshok moeten worden opgelegd, wordt er nu gewacht totdat deze stal weer 100 procent droog is. Als de biggenprijs namelijk zo hard daalt, dan verdien je met een leeg hok meer dan dat je er direct biggen in hebt. Er moet bij deze uitleg wel een kanttekening geplaats worden, want biggen in de vaste koppelingen lopen vaak gewoon door.
Wat gaat er de komende weken gebeuren? Het aanbod blijft groot; zeker als export lastig is. In Duitsland zullen we meer concurrentie krijgen van Deense biggen, die nu niet naar Polen kunnen. De Boerenbiggenprijs daalt daarom met een min 5 euro naar 78 euro met de wetenschap dat de prijs volgende week verder zal gaan dalen.