‘Nog teveel gericht op zoveel mogelijk biggen’
Dat zegt de varkenshouder en directeur van fokkerijorganisatie PIC-NL. „Onze resultaten tonen aan dat het sterftecijfer wel degelijk naar beneden kan. Een toename van het aantal biggen per worp, een afname van het sterftecijfer en een hogere kwaliteit van de biggen gaan uitstekend samen. Deze ontwikkelingen hebben een positieve invloed op het bedrijfsresultaat.”
Twintig kenmerken
PIC zegt dat hun fokprogramma is gebaseerd op meer dan twintig kenmerken langs de hele levenscyclus van een varken, waaronder aantal biggen per zeug, vroegtijdige uitval en ook geboortegewicht. „Met behulp van geavanceerde selectietechnieken is PIC in staat om zowel uitval te verlagen als productiviteit en kwaliteit te verhogen. Recente resultaten laten een vermindering van vroegtijdige uitval zien van meer dan twee procent, terwijl het totaal aantal geboren biggen per zeug per jaar met meer dan één big is toegenomen. Ook het geboortegewicht en de vleeskwaliteit zijn significant verbeterd.”
PIC maakt sinds 2012 gebruik van het Relationship Based Genomic Selection (RBGS). De fokkerijorganisatie zegt dat aan de hand van databestanden uitgebalanceerd fokmateriaal is ontwikkeld op basis van werkelijke verwantschapsverbanden tussen dieren. „De introductie van RBGS heeft PIC in staat gesteld nog gerichter te selecteren. Hierdoor is het verband tussen, traditioneel negatief gecorreleerde kenmerken, doorbroken. Door de toepassing van RBGS is bijvoorbeeld het geboortegewicht verhoogd en vroegtijdig uitval gereduceerd."
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel