Ruim 60.000 handtekeningen tegen biggensterfte
„In 2015 stierven 6 miljoen biggen nog voor de slacht. Nog nooit was de biggensterfte zo hoog”, beweert Varkens in Nood. Van de belofte uit 2009 om de biggensterfte terug te dringen is weinig terecht gekomen, volgens de stichting.
Staatssecretaris Van Dam heeft in een reactie aan de Tweede Kamer laten weten dat de biggensterfte moet worden teruggedrongen en dat er een einde moet komen aan het fokken op steeds meer biggen per zeug.
Worpgrootte beperken
Zijn reactie verschilt maar weinig met die van minister Verburg in 2009, stelt Stichting Varkens in Nood. Toen lag er een plan van aanpak om de biggensterfte terug te dringen, maar daar kwam weinig van terecht. Van Dam wil nu dat de stuurgroep met een geactualiseerd plan komt. Om de biggensterfte dit keer echt terug te dringen zijn echter andere maatregelen nodig, vindt de stichting.
Met de petitie pleit Varkens in Nood voor afspraken op Europees niveau om de worpgrootte van zeugen te beperken. Ook moet er een verplicht plan van aanpak komen voor bedrijven met een biggensterfte hoger dan 10 procent en moet er gecontroleerd worden op zieke, gewonde en dode varkens. Tijdens het Algemeen Overleg Dierenwelzijn zal de biggensterfte worden besproken.
'Cijfers kloppen niet'
Robert Hoste, econoom varkensproductie bij LEI Wageningen UR, sprak onlangs de cijfers van Varkens in Nood tegen, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Bovendien zegt hij dat het verlagen van de biggensterfte de concurrentiepositie van de Nederlandse varkenssector onder druk kan zetten.
„De conclusie dat er 6 miljoen biggen gestorven zijn tussen geboorte en de slacht klopt wel.” Maar Hoste plaatst een kanttekening door er op te wijzen dat het aantal geboren biggen ook toeneemt. „Meer levend geboren biggen betekent dat er ook meer zwakkere broeders zijn en de biggensterfte dus toeneemt.”
Verlies voor concurrentiepositie
De worpgrootte per zeug verkleinen, is volgens Hoste geen goede oplossing. „ Het verlagen van de biggensterfte door in te zetten op kleinere worpen kan verlies betekenen voor de Nederlandse concurrentiepositie. De biggenproductie is dusdanig geoptimaliseerd dat iedere stap die je terug zet geld kost.”
Verlagen van de worpgrootte is volgens de econoom alleen mogelijk wanneer consumenten bereid zijn te betalen voor vlees uit een bedrijf waar een lagere productiviteit nagestreefd wordt.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Varkens in Nood
Beeld: Ingrid Zieverink