Verborgen leed door liquiditeitskrapte
Eén op de drie Nederlandse melkveehouders en een kwart van de varkenshouders kampt met liquiditeitskrapte, meldde de Rabobank onlangs. Coaches en adviseurs ervaren veel emotioneel leed door deze problemen.
Falen
Dik Veefkind van AgroCoach is agrarisch adviseur. Hij constateert dat boeren te lang de kop in het zand steken. „Boeren zien het als falen als ze niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Ik roep hen op écht naar de bank te gaan als ze krap zitten.”
Veefkind wordt regelmatig ingeschakeld door banken om bedrijven bij te staan en geldstromen in beeld te brengen. „Vaak is het maken van een liquiditeitsplanning- en begroting een goed hulpmiddel. En ga met de bank in gesprek. Banken zijn best tot veel bereid, maar willen terecht ook graag zien waar een boer zijn verantwoordelijkheden oppakt.”
Grenzen
Ook Liza Simons, coach voor boeren in Brabant en Limburg, ziet in haar praktijk een toenemende hulpvraag door boeren. „De financiële druk zorgt voor spanningen in het gezin. Er is veel verborgen verdriet. Denk als boer na over je grenzen. Wanneer schakel je hulp in? Als je je rekeningen niet meer op tijd kunt betalen? Als je iedere week meer uren in de stal bent? Als je niet meer mee gaat naar verjaardagen en feestjes? Wees eerlijk naar jezelf.”
Niet alleen de boer zelf moet op tijd aan de bel trekken, ook voor de omgeving van de ondernemer geldt: spreek je zorgen uit. Door te praten krijgen de problemen een plek.”
Gratis
Kosteloos kunnen boeren aankloppen bij de organisatie Zorg om Boer en Tuinder (ZOB). Tientallen vrijwilligers zetten zich hier in voor boeren die hulp nodig hebben. Het aantal keukentafelgesprekken die de ZOB aflegde, kende een toename van 385 in 2014 naar 439 vorig jaar.
Websites waar boeren terecht kunnen:
www.zorgomboerentuinder.nl
www.sensoor.nl
www.cca-nederland.nl
Platform Stil Leed