Fermentatie: Wat is het en wat zijn de voordelen?
Wat is fermentatie?
Fermentatie is een eeuwenoud procedé uit de levensmiddelentechnologie waarbij melkzuurbacteriën glucose omzetten in het smakelijke melkzuur. ForFarmers past dit toe bij de productie van varkensvoer met als doel een betere ontsluiting van voedingsstoffen, zodat de verteerbaarheid van de grondstoffen verbetert. Dit heeft niet alleen een positief effect op de voerefficiëntie, maar draagt ook bij aan een duurzame veehouderij. Bovendien heeft fermentatie een gunstige invloed op de darmgezondheid.
Belang van goede darmgezondheid
Nu de inzet van medicijnen, koper en zink nog verder wordt verlaagd, neemt het belang van een goede darmgezondheid alleen maar toe. Dat verklaart de groeiende populariteit van fermentatie. En dat gefermenteerd voer ook leidt tot een lagere stikstof-, fosfor- en ammoniakuitstoot, maakt deze techniek nog aantrekkelijker. Ook voor droogvoerbedrijven wordt het steeds makkelijker en interessanter om ferment te voeren, dankzij de komst van automatische brijvoersystemen, zoals Nutrix+.
Hoe werkt het toepassen van ferment?
Ferment is onder de naam NutriFerment kant-en-klaar in containers van 1m3 of in bulk bij ForFarmers verkrijgbaar. Maar u kunt ook zelf ferment maken met bijvoorbeeld de mini-fermentor van Weda. In de fermentor worden grondstoffen, vloeibare melkzuurbacteriën en warm water gemengd en gedurende 24 uur regelmatig geroerd. In die tijd vermenigvuldigen de melkzuurbacteriën zich met een factor 1.000 en start de productie van melkzuur (20 tot 30 kg per ton vloeibaar ferment). Tijdens dit proces daalt de pH-waarde van 6,0 naar 3,5 en worden de enzymen in de grondstoffen actief. Er ontstaat een fijne, homogene massa.
De voordelen op een rij
Gefermenteerd voer is zeer geschikt voor zeugen en het wordt ook steeds vaker toegevoegd aan het biggenvoer in het kraamhok. Hieronder de voordelen op een rijtje:
- Vermindert geboortediarree
- Ondersteunt de vertering rondom spenen
- Minder voer nodig: zeugen 5-8% en biggen 3-4%
- De darmgezondheid verbetert: zonder antibiotica, zink en minder koper
- De uitval daalt over de hele linie
- De varkens produceren minder mest
- De mest bevat minder stikstof, fosfor en ammoniak
- Biggen starten beter en meer biggen blijven in leven
Biggen starten dus beter en er blijven meer biggen in leven als de zeugen Ferment krijgen. Uit onderstaande tabellen is dit af te lezen. Een big moet al gezond zijn bij de geboorte. Een vlotte start met een hoger gewicht, snelle en betere melk direct na geboorte helpt de big gedurende haar hele leven.
Besparen door fermentatie
Dankzij alle bovenstaande factoren vallen de productiekosten lager uit: per 1.000 zeugen incl. gespeende biggen is op jaarbasis een besparing van 50.000 euro haalbaar. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze accountmanagers of specialisten.