Nog geen acute problemen door coronamaatregelen op varkensbedrijven
De Producenten Organisatie Varkenshouderij roept varkenshouders op om ook de richtlijnen van het RIVM strikt op te volgen. Dat geldt ook voor de activiteiten op, van en naar de varkensbedrijven. Basis is dat varkenshouders zo weinig mogelijk mensen op het bedrijf ontvangen. „En als mensen beslist op het bedrijf moeten zijn, moeten varkenshouders voldoende voorzorgsmaatregelen treffen en de eigen hygiëneprotocollen nauwkeurig toepassen", aldus POV.
Het is volgens de POV begrijpelijk dat de coronamaatregelen en de effecten daarvan op de sector nu centraal staan, maar de dreiging voor insleep van AVP is ook nog steeds aan de orde. „Alert blijven en de standaard voorzorgsmaatregelen toepassen is het advies. Daarmee houden we corona en AVP buiten de deur."
Controlebezoeken aan bedrijf zo mogelijk beperken
POV en LTO hebben een inventarisatie uitgevoerd bij de controlerende instanties (zowel de publieke als de private) in de land- en tuinbouw. Dit vanwege de coronamaatregelen. Uit die inventarisatie blijkt dat alle controlerende instanties hun werkwijze hebben aangepast.
Daarbij is een belangrijke lijn dat men de controles zoveel mogelijk op afstand (remote auditing) probeert te doen. Ook IKB Varken (Kiwa-Verin) en IKB Nederland Varkens (DGB-varkenspost) schakelen zoveel mogelijk over naar ‘controle op afstand’. De deelnemers aan beide IKB-systemen worden hierover rechtstreeks door hun certificerende instantie (Kiwa-Verin en Producert) geïnformeerd.
Geen gedwongen fysieke controles
POV vindt dat veiligheid en gezondheid voorop moeten staan en dat varkenshouders tijdens de coronacrisis niet moeten worden ‘gedwongen’ fysieke controles toe te staan. „De borging van onze kwaliteitssystemen moet echter wel op een goed niveau worden gehouden om garanties over de kwaliteit en veiligheid van het Nederlandse varkensvlees te kunnen blijven geven", aldus POV.
Gedragslijn
- Controleorganisaties voeren uitsluitend fysieke bedrijfscontroles uit als dat strikt noodzakelijk is in het kader van het garanderen van de volksgezondheid en het behoud van markttoegang. Dit in overleg met de varkenshouder.
- Controleorganisaties schakelen zoveel mogelijk over op ‘remote auditing’, op een risicogerichte manier. De verlenging van certificaten wordt gebaseerd op de uitkomsten van deze controles. Voorkomen moet worden dat boeren en tuinders hun certificaat kwijtraken en daardoor hun marktpositie.
- Ook milieucontroles en keuringen vanuit de gemeenten en verzekeraars (brandveiligheid) zoveel mogelijk ‘op afstand’ invullen.
Situatie varkenshouderij
De coronamaatregelen leiden in de varkenshouderij nog niet tot acute problemen. Er zijn nauwelijks belemmeringen als het gaat om aanvoer van diervoeders en afvoer van varkens. Ook met betrekking tot de arbeid die nodig is op de varkensbedrijven komen er bij de POV geen knelsituaties binnen. Bij de NVWA is er veel uitval door ziekte maar de keuringen in de slachterijen lopen zonder problemen door. Ook de exportcertificering van biggen en vleesvarkens zit niet in de gevarenzone. De varkensmarkt kijkt duidelijk terug omhoog.
Adviezen POV
Arbeid: Neem voor vragen en knelpunten op het punt van arbeidsvoorziening op uw bedrijf (uitval door ziekte) contact op met de werkgeverslijn. Op de website https://werkgeverslijn.nl staan contactgegevens en veel informatie.
Bescherming en preventie: Voor informatie en vragen over bescherming van uzelf en uw medewerkers en hoe te handelen bij gezondheidsklachten kunt u terecht bij Stigas.
Bedrijfsschade: Zorg ervoor dat extra kosten en schadeposten als gevolg van de coronamaatregelen op bedrijfsniveau goed worden geregistreerd. Hierbij kunt u denken aan extra kosten voor inhuur van arbeid en duurder voer omdat het voerpakket moet worden aangepast.