Onderzoek naar insecten als voedingsbron
De onderzoekers kijken onder meer naar mogelijke opbouw en uitscheiding van chemicaliën door insecten na het gebruik van nieuwe grondstoffen in insectenvoeding.
Alternatieve eiwitbron
Het gebruik van insecten in voeding voor dieren en mensen kan een alternatief zijn voor andere bronnen van eiwit en vet. Vooral als bepaalde supermarktoverschotten (producten over de datum) in de toekomst gebruikt kunnen worden als insectenvoedsel.
Bijproducten uit de productie van humane voeding en dranken worden algemeen gebruikt als ingrediënten voor diervoeding. Daardoor spelen ze een belangrijke rol in de productie van eiwit van hoge kwaliteit. Door wetgeving kunnen echter niet alle potentiële bijproducten gebruikt worden. Bepaalde producten van supermarkten die over de datum zijn mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden als voedselingrediënt, dus deze producten worden gebruikt in biomassa-installaties of gaan naar de afvalverwerking.
Voeding jonge dieren
Het onderzoek zal vooral kijken of er sprake is van een mogelijke ophoping van bepaalde micronutriënten of uitscheiding van bepaalde chemische verbindingen door de insecten. Insecten kunnen direct door mensen geconsumeerd worden of gebruikt worden als een voedingsingrediënt. Gezien het hoge gehalte aan eiwit en olie is dit vooral nuttig voor voeding voor jonge dieren.
Naast Wageningen UR zijn partners in dit onderzoek: veevoederproducten ForFarmers, insectenproducenten Proti-Farm R&D, Protix Biosystems en Koppert Biological Systems. Naast de bijdrage van deze bedrijven, wordt het project gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken via de topsector AgriFood.
Tekst: Ruben van Boekel